Kina i Čile obećali podizanje bilateralnih odnosa na višu razinu

Kina i Čile dogovorili su se oko održavanja razmjena na visokoj razini, unaprjeđenja visokokvalitetne suradnje na Pojasu i putu i proširenja trgovine robom i uslugama te suradnje u digitalnom gospodarstvu, pametnim gradovima, 5G tehnologiji i čistoj energiji.

Dogovor je postignut u utorak tijekom telefonskog razgovora između kineskog državnog vijećnika i ministra vanjskih poslova Wang Yija i čileanske ministrice vanjskih poslova Antonije Urrejole.

Kina je spremna surađivati s Čileom kako bi sveobuhvatno strateško partnerstvo podigli na novu razinu, rekao je Wang.

Napominjući kako su dvije zemlje predane zagovaranju i prakticiranju multilateralizma i promicanju demokracije u međunarodnim odnosima, naglasio je podupiranje međunarodnog sustava s Ujedinjenim narodima u središtu, očuvanje svrhe i načela Povelje UN-a i poboljšanje globalnog upravljanja.

Urrejola je sa svoje strane napomenula da je Čile prva južnoamerička država koja je uspostavila diplomatske veze i potpisala sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom.

Kina nije samo najveći čileanski trgovinski partner i izvozno odredište, već i sveobuhvatan strateški partner u širokom rasponu područja suradnje, dodala je.

Čile se uvijek pridržavao politike jedne Kine, koja je važan politički temelj odnosa s Kinom, rekla je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.