Kako izbjeći scenarij da Hrvatska postane migrantski ‘hotspot’?

Koncem ljeta ponovno su aktivirane migrantske rute prema zemljama EU-a. Prema podacima Frontexa samo prošle godine u Europske zemlje ušlo je više od 150 tisuća migranata, a pretpostavka je da je svaki treći ušao u Hrvatsku.

Službeni podaci MUP-a govore da su zahtjevi za azilom u našoj zemlji porasli za 700 posto.

Hrvatska će se kao i ostale članice EU-a sučeliti s ključnim problemom da EU nema jedinstvenu migrantsku politiku. Italija je unatoč desnoj vladi u svom narativu antimigrantski raspoložena, ali ipak je legalizirala boravak za 1,5 milijun imigranata. Marinko Ogorec, vojni analitičar i stručnjak za sigurnosne politike, kazao je za HTV da problem ilegalnih migranata nije samo problem Republike Hrvatske nego prije svega europski problem.

– U doglednoj budućnosti većina europskih zemalja morat će naći zajednički jezik, zajednički nazivnik kako riješiti taj problem. To nije samo nacionalna kategorija Hrvatska tu ne može biti usamljena. Nadajmo se da će se uskoro sjesti i riješiti taj problem, dodao je.

Ogorec je kazao da je Hrvatska za sada samo tranzitna zemlja što se tiče migranata.

– Mi još uvijek nemamo onih problema s kojima se susreću Švedska, Njemačka i druge razvijene europske zemlje. Ako se ovakva struktura migracije nastavi imat ćemo i mi takve probleme.

Ogorec je rekao da se trebaju redefinirati prava i zakoni za azil te poraditi na metodama i načinima kako demotivirati ilegalne migracije.

– Jedno od tehničkih rješenja je pojačan nadzor granice i zbrinjavanje migranata na načine kako je to do sada rađeno, objasnio je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.