Uspješna kineska video serija potaknula zahtjeve za povratom kulturnih blaga

Foto: VCG

Kineska serija kratkih videa koja je postala viralna na društvenim mrežama potaknula je žustre rasprave o povratku kineskih kulturnih relikvija iz inozemstva.

Nazvana “Bijeg iz Britanskog muzeja”, trodijelna serija priča priču o kineskom čajniku od žada koji se pretvorio u ženu, pobjegao iz Britanskog muzeja i vratio u Kinu uz pomoć kineskog novinara.

Serija, objavljena od 30. kolovoza do 5. rujna, dobila je do 8. rujna više od 20 milijuna lajkova na Douyinu, kineskoj verziji TikToka, a svaka je epizoda pregledana više od 5 milijuna puta na Bilibiliju, drugoj kineskoj video platformi,.

Foto: VCG

Foto: VCG

Priča je dirnula kineske korisnike interneta temom povratka kući i pojačala pozive da Britanski muzej vrati kulturne relikvije uzete iz Kine nakon nedavnog skandala vezanog uz krađe u muzeju.

Oko 2000 predmeta iz kolekcije Britanskog muzeja prijavljeno je kao nestalo, ukradeno ili oštećeno prošlog mjeseca. Krađe su ponovno potaknule pozive iz mnogih zemalja – uključujući Sudan, Nigeriju i Grčku – koje traže povrat njihovih artefakata koje čuva muzej, koji dugo tvrdi kako su relikvije bolje zaštićene u Britanskom muzeju nego u matičnim zemljama.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.