Li Xi održao govor na summitu G77 i Kine u Havani

Li Xi, član Stalnog odbora Političkog biroa Središnjeg komiteta Komunističke partije Kine (KPK), rekao je u petak da je Kina spremna raditi s Grupom 77 (G77) članicama otvoriti novo poglavlje u suradnji jug-jug u potrazi za većim razvojem kroz jaču solidarnost.

Li je to rekao dok je sudjelovao na summitu Grupe 77 i Kine u Havani na Kubi kao posebni predstavnik kineskog predsjednika Xi Jinpinga, izražavajući spremnost Kine da radi s članovima G77 na izgradnji globalne južne zajednice sa zajedničkom budućnošću i uvodu u novoj eri zajedničkog razvoja.

Rekao je da svijet prolazi kroz promjene u razmjerima neviđenim u stoljeću. Zemlje u razvoju postaju sve jače. Suradnja Jug-Jug igra sve važniju ulogu u pokretanju zamaha zajedničkog uspona zemalja u razvoju iu održavanju kontinuiranog globalnog gospodarskog rasta.

“U isto vrijeme, međutim, unilateralizam i hegemonizam postaju neobuzdani. Neke zemlje pribjegavaju takvim praksama kao što su jednostrane sankcije, odvajanje i prekid industrijskih i opskrbnih lanaca, ozbiljno potkopavajući legitimna razvojna prava i interese zemalja u razvoju i našeg prostora za razvoj”, rekao je Li, naglašavajući da zemlje u razvoju uvelike očekuju jačanje solidarnosti i suradnje te ulažu napore kako bi globalno upravljanje učinili pravednijim i ravnopravnijim.

Iznio je prijedlog od tri točke u pogledu suradnje između G77 i Kine, pozivajući članice G77 da ostanu vjerne izvornoj težnji G77 za neovisnošću i većom kolektivnom snagom kroz jedinstvo. Osim toga, poticao je zagovaranje jednakosti, pravde i uključivosti. Apelirao je i na daljnji razvoj, revitalizaciju i suradnju na dobitku.

“Moramo poticati nove pokretače vlastitog razvoja, usredotočujući se na suradnju u područjima sigurnosti hrane, smanjenja siromaštva, industrijalizacije, zelenog razvoja, digitalne tehnologije i umjetne inteligencije”, rekao je Li, dodajući da treba uložiti napore kako bi se svim zemljama osiguralo jednako imati koristi od digitalnih dividendi i nijedna zemlja u razvoju neće biti zaostala ili izostavljena u razvoju novih tehnologija i industrija.

“Kina je najveća zemlja u razvoju na svijetu. Bez obzira na stupanj razvoja Kina će uvijek biti dio svijeta u razvoju i članica Globalnog juga”, rekao je, naglašavajući da je suradnja jug-jug uvijek visok prioritet u suradnji Kine s drugim zemljama.

Li je rekao da će Kina nastaviti održavati blisku komunikaciju i koordinaciju s članicama G77 kako bi se optimizirala raspodjela razvojnih resursa, produbila suradnja jug-jug, osigurala učinkovita uporaba javnih dobara suradnje Inicijative pojas i put (BRI), Globalne razvojne inicijative (GDI) i druge inicijative, zatvoriti jaz u razvoju i riješiti probleme u razvoju.

Kina će sredinom listopada biti domaćin trećeg Foruma za međunarodnu suradnju Pojas i put u Pekingu. “Radujemo se što ćemo vam poželjeti dobrodošlicu na Forumu i vašem viđenju buduće BRI suradnje i puta prema naprijed za veći razvoj”, rekao je Li.

„Sve dok se prilagođavamo vremenu koje se mijenja, jačamo solidarnost, prijateljstvo i suradnju te pružamo jedni drugima potporu na putu modernizacije prilagođenom našim nacionalnim uvjetima i karakteristikama, sigurno ćemo moći bolje čuvati zajedničke interese zemlje u razvoju, imaju veći utjecaj na globalno upravljanje i postignu zajednički razvoj i zajednički prosperitet”, rekao je Li. Enditem

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.