Satovi i urari – od turskog do modernog Osijeka

U organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, u razdoblju od 19. rujna do sredine listopada 2023. godine u izložbenim aulama u prizemlju i na katu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, postavljene su dvije izložbe autora Stjepana Kadovića.

Prva  izložba nosi naziv “Osječke kolekcionarske priče”. To je svojevrsna kronika kolekcionarstva Osijeka. Na izložbi su predstavljeni svi važni kolekcionari našeg grada, bez kojih ne bi bilo ni današnjih muzeja: Muzeja Slavonije Osijek, Arheološkog muzeja i Muzeja likovnih umjetnosti. Također, predstavljen je doprinos “Arheološkog kluba Mursa” u očuvanju kulturne baštine Osijeka, kao i djelovanje udruge “Antique Fontis”, koja je za svog kratkog djelovanja, imala značajne kulturne projekte, kakav je primjerice: “SEDECO festival”, festival koji promovira secesijsku i Art Deco kulturu Osijeka. Predstavljeni su kolekcionari, bez kojih ne bi bilo sajma antikviteta, koji je danas postao turistički i kulturni brend grada Osijeka. Autor opisuje pozadinu nastanka ideje o kolekcionarskom druženju davne 2005. godine, koje se danas spominje kao prvi sajam antikviteta. Sajam antikviteta do danas je promijenio tri organizatora i tri lokacije, no i dalje je rado posjećen događaj ne samo  građana Osijeka, nego i posjetitelja koji ciljano dolaze iz drugih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva. Autor priča “priče na temelju kolekcionarskih predmeta”, pa tako u pozadini priče o sajmu antikviteta, stoje uramljene fotografije “duha generala Beckersa” Nadalje, autor donosi i ostale zanimljive priče, kao što su: “ljubavna pisma između dvoje zaljubljenih”, značajnih građana Osijeka. Naime, radi se o Rudolfu Kaiseru , mlađem i Elizabeti Šeper, djeci poznatih roditelja.

Druga izložba nosi naziv: “Satovi i urari – od turskog do modernog Osijeka”. Ova se izložba nadovezuje na prvu te predstavlja autorovu kolekciju satova, koju je prikupio za 30 godina bavljenja kolekcionarstvom. Među inim starim satovima s početka 18. stoljeća, mogu se naći zaista neobični satovi, kao što je “sat pila” ili “budilica s mehaničkom glazbenim kutijom” ili “sat svjetiljka”. Izložba je dopunjena zanimljivim pričama o osječkim urarima i gradskim javnim satovima. Autor se kao kolekcionar permanentno zalaže za javno prikazivanje, kako njegovih vlastitih, tako i zbirki drugih kolekcionara, na različitim mjestima.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona:

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.