Gradovi, hoćete li pomoći vašim cvjećarnicama ili ne?

Udruga Glas poduzetnika poziva gradove i općine da dozvole rad svojim cvjećarnama za dan Svih svetih i omoguće svojim sugrađanima da rade na dan kada imaju najveće promete, stoji u priopćenju.

Udruga Glas poduzetnika poziva gradonačelnike i načelnike općina u RH da za blagdan Svih svetih proglase manifestacije ili sajamske dane u svojim gradovima i općinama kako bi poduzetnici iz sektora trgovine, a naročito cvjećarne i suvenirnice mogli raditi.

Smatramo da je blagdan Svih svetih naročito važan za cvjećarne  koje se tjednima pripremaju za narudžbe kako bi svojim kupcima i sugrađanima omogućile da kupe aranžmane i svijeće za grobove svojih najmilijih, te nam je nezamislivo da ove godine to neće biti moguće.

Naime, odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini stupile su na snagu 1. srpnja 2023.g., a njima se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom, ograničava radno vrijeme trgovina, uz mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje, a koje se ne mogu koristiti blagdanima.

“Suluda odluka Vlade o zabrani rada praznicima i nedjeljama pogađa prvenstveno male trgovce i sve nas dovodi do toga da sasvim nepotrebno trebamo improvizirati. UGP doista apelira na zdrav razum naših gradonačelnika i načelnika, te poziva da na ovaj način pronađu model za omogućavanje jednog od temeljnih prava – prava na rad.” – izjavio je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

U kolovozu 2023. godine, nakon apela Udruge Glas poduzetnika, koja je pozvala gradonačelnike da donesu Odluku kojom se proglašavaju sajamski dani na njihovom području, mnogi gradovi su tu inicijativu usvojili. Na taj način omogućili su posebnu prodaju na kioscima, štandovima i sličnim objektima kao sastavnim dijelovima sajamskih događanja te su barem dijelu  poduzetnika omogućili rad od 9:00 ujutro pa sve do 24:00 sata.

Udruga Glas poduzetnika organizirala je i okupila svoje članove čije je poslovanje pogođeno izmjenama i dopunama Zakona o trgovini te u srpnju 2023. podnijela Ustavnom sudu Prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom u odnosu na zakonske odredbe izmjena i dopuna Zakona o trgovini koje se tiču zabrane rada nedjeljom i blagdanom, kao i određivanja maksimalnog broja radnih sati pojedine trgovine.

Dok se čeka ocjena ustavnosti Zakona o trgovini, apeliramo na gradove i općine da omoguće poduzetnicima da zarade svoje plaće i posluju bez ograničenja kao i da naši sugrađani imaju mogućnost prisjetiti se svojih najmilijih i posjetiti ih na njihovom posljednjem počivalištu uz cvijet i svijeću, stoji u priopćenju UGP-a.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.