Najtraženija zanimanja su prodavač, čistač, konobar i kuhar

Kakva je perspektiva mladih koji završavaju fakultet? Koliko Hrvatskoj trenutačno nedostaje visokoobrazovanog kadra i u kojim područjima? Prate li visookobrazovne institucije potrebe tržišta rada? Jesu li mladi danas manje zainteresirani za visoko obrazovanje s obzirom na to da bolje mogu zaraditi s nekim zanimanjima za koja je dovoljna srednja stručna sprema? Neka su od pitanja koja su se čula u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvoga”.

Hrvatska ima potrebu za svima koji žele raditi. Na razini smo 80-ih, velike su potrebe za radnicima. Jasno vam je koja je perspektiva razvoja društva, ako će dominantniji poslovi biti ti koje ste spomenuli, navodi član izvršnog odbora HUP-a Mislav Balković.

Što se tiče kvota, one su u rukama obrazovnih institucija, kaže Balković i dodaje – jasni su pokazatelji Ministarstva rada i Zavoda za zapošljavanje koji su vezani stvarne potrebe za zanimanjima, a ujedno su ti pokazatelji apel na fakultete. Broj diplomanata koje Hrvatska ima je nikad veći. Imamo 37% mladih s diplomom. Europski prosjek je preko 40%, rekao je Balković.

Više pročitajte na hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.