Završna konferencija projekta VIRTUS i svečano otvorenje Akademisa

U Hotelu Osijek održana je završna konferencija projekta KK.09.1.3.01.0020 VIRTUS – uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti, nakon čega je održano i svečano otvorenje Akademisa Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja zahvalila se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovoga projekta. „ Regionalni centri kompetentnosti reimenovani su odlukom ministra znanosti i obrazovanja. Riječ je o 26 regionalnih centara, među kojima je i Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, koji ima veliku ulogu u povezivanju s gospodarstvom, odnosno sa tržištem rada. Unutar strukovnog obrazovanja bitno je imati učenje temeljeno na radu i upravo ovaj projekt pokazuje svoju opravdanost. Ono što je u daljnoj perspektivi Ministarstva znanosti i obrazovanja je povezivanje unutar centara izvrsnosti na regionalnoj i europskoj razini.“, rekla je Vesna Šerepac.

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek je nešto na što smo posebno ponosni, istaknuo je Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskog župana. “ Završeni infrastrukturni dio vrijedan 3 i pol milijuna eura omogućit će učenicima da kvalitetnije i bolje usvajaju znanje, da koriste kvalitetne praktikume, a da se i nastavnicima dodatno pomogne razvijati njihove kompetencije. Posebno bih zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu, ali isto tako zahvaljujem resornom ministarstvu i hrvatskoj Vladi na potpori.“, naglasio je Josip Miletić.

Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije pak posebno je napomenula kako je Ugostiteljsko-turistička škola Osijek prepoznata kao jedna od najboljih u Hrvatskoj te dodala “ i to sustavno dokazuju godinama prvim mjestima na različitim natjecanjima. Dakako da će i u ovom sektoru pokazati sve što mogu, dati kao dodatnu vrijednost obrazovanju. Zanimanje za programe za koje oni obrazuju postoji, i nema opadanja interesa. Znamo da je mogućnost zapošljavanja velika te da kuhari i konobari odmah nađu posao.“, kazala je Miranda Glavaš-Kul.

Rekla bih da ovo nije kraj projekta već jedan veliki početak. Gradu Osijeku kao najboljoj kontinentalnoj destinaciji urbanog turizma ovaj projekt zasigurno predstavlja dodanu vrijednost jer će našim mladima i našim nastavnicima osigurati kvalitetan program i konkurentnost na tržištu ugostiteljstva i turizma. Čestitam cjelokupnom timu koji je sudjelovao na ovom projektu jer svaki cent koji je osiguran iz europskog budžeta i koristi se u projektu ulaganja u obrazovanje definitivno  je ulaganje u budućnost.“, istaknula je Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka.

Nakon 2018. godine kada smo imenovani Regionalnim centrom kompetentnosti i krenuli u velike infrastrukturne radove mogu sa zadovoljstvom reći kako smo došli do kraja tog puta i da smo uspostavili novi objekt Akademis, površine 950 četvornih metara s 20 soba, kuhinjom, blagavaonicom i poligonom za učenje,  kazao je Andrej Kristek, ravnatelj RCK Ugostiteljsko-turističke škole i dodao “ u Akademisu će naši učenici, odrasli polaznici, naši nastavnici i mentori iz ugostiteljskih objekata brusiti svoja znanja, vještine i kompetencije i dakako podizati razinu kvalitete zaposlenika u sektoru turizma i ugostiteljstva.

-Riječ je o objektu s kvalitetnom, modernom i novoopremljenom kuhinjom, sobama za smještaj učenika, gostiju i predavača te svih onih koji se budu uključili u sustav stručnog usavršavanja i osposobljavanja. Na petom katu Akademisa nalazi se poligon za provedbu praktične nastave i vježbi iz područja posluživanja. Uz Akademis adaptirali smo suteren u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku, dobili vrijedan i moderan pokazni praktikum kuharstva i slastičarstva, u kojemu smo proveli nemali broj radionica, gdje smo ugostili renomirane kuhare i chefove iz Hrvatske i inozemstva. Također smo adaptirali Srednju strukovnu školu Vinkovci, gdje smo prenamijenili njihove prostore. Mogu reći kako smo projekt Virtus, koji je vrijedan 24 i pol milijuna kuna priveli kraju. Kada je u pitanju obrazovanje budućnost nam je svijetla i možemo se uhvatiti u koštac sa svim izazovima koje gospodarstvo i turizam stavljaju pred nas. Cilj nam je osigurati samoodrživost, promovirati struku te privući mlade da se školuju u našem sektoru.“, zaključio je Andrej Kristek.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.