Hrvatska glasala protiv rezolucije UN-a

Iz MVEP-a su objasnili zašto je Hrvatska glasala protiv rezolucije UN-a kojom se traži trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje u Gazi. Iz Ureda predsjednika RH priopćili su da predsjednik Milanović nije bio ni konzultiran ni obaviješten o tome kako će Hrvatska glasati te da je Vlada obilježila RH kao protivnika mira.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova objasnili su zašto je Hrvatska glasala protiv rezolucije UN-a kojom se traži trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje u Gazi.

Stajalište Republike Hrvatske od početka je jasno i principijelno. Osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističemo pravo Izraela na sigurnost i samoobranu, uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Stoga su netočna tumačenja da je Hrvatska glasovanjem “protiv” rezolucije u Općoj skupštini UN-a ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva. Uostalom, još prošli tjedan, Vlada RH je uputila žurnu humanitarnu pomoć stanovništvu pojasa Gaze u iznosu od 250.000 eura, dodaje MVEP.

U tekstu predmetne rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. listopada ove godine, kao što se i ne zahtijeva bezuvjetno puštanje talaca. Ovakav izričaj ide i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU-a glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju, stoji u priopćenju.

Više pročitajte na hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.