Koncert najstarijeg hrvatskog gudačkog ansambla – Zagrebačkog kvarteta

Koncertni ciklus grada nastavlja se koncertom najstarijeg hrvatskog gudačkog ansambla – Zagrebačkog kvarteta, u četvrtak, 2. studenoga u 20.00 sati u Kulturnom centru Osijek, uz slobodan ulaz.

Osnovan kao prvi profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni, Zagrebački kvartet prvi je koncert održao 25. travnja davne 1919. godine. Tijekom sto godina djelovanja svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je tridesetak glazbenika među kojima su legendarni violinist Vaclav Huml, zatim i Stjepan Šulek, Josip Klima, Ante Živković, Goran Končar…a današnji sastav čine Martin Krpan (violina), braća Davor Phillips (violina) i Hrvoje Philips (viola) te violončelist Martin Jordan.

Zagrebački kvartet je odsvirao oko 5.000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće, a u mnoštvu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo “Vladimir Nazor” dodjeljena 2009 godine.

Zagrebački je kvartet tokom stoljeća djelovanja uspostavio visoke kriterije djelovanja koji ga i danas čine okosnicom zagrebačkog i hrvatskog kvartetskog muziciranja.

Ansambl njeguje širok raspon repertoara, od klasike i tzv. željeznog kvartetskog repertoara, do suvremenih autora s posebnim naglaskom na hrvatsko stvaralaštvo.

Na svom osječkom koncertu Koncertnog ciklusa grada izvest će Gudačke kvartete Haydna i Čajkovskoga, kao i jedno djelo suvremenog španjolskog skladatelja Joaquína Turine.

Koncert Zagrebačkog kvarteta očekuje vas u četvrtak, 2. studenoga s početkom u 20.00 sati u Kulturnom centru Osijek, uz slobodan ulaz. Koncert je dio Koncertnog ciklusa grada u Sezoni 2023/2024.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.