Koji je put k „zajedničkoj sigurnosti“? Na Forumu na Xiangshanu su podnesena ova razmišljanja

Foto: VCG

31. listopada je 10. Forum na Xiangshanu zatvoren u Pekingu. Tijekom Foruma je više od 1800 sudionika iz preko 100 zemalja, područja i međunarodnih organizacija razmijenilo mišljenja o motu Foruma, odnosno „Zajednička sigurnost i dugoročan mir“. Ovogodišnji Forum je napravio novi rekord kako u smislu broja sudionika tako i u smislu visine funkcije sudionika.

Riječ je o prvom održavanju Foruma na pekinškom Xiangshanu nakon 4 godine. U okolnostima u kojima ukrajinska kriza i sukob između Palestine i Izraela izazivaju zabrinutost svijeta, velika pozornost na Forumu predstavlja veliku želju sudionika za pojačanje komunikacije o sigurnosnim pitanjima. Stručnjaci na Forumu su apelirali na mir i sigurnost, ističući da je potrebno „više diplomatskih načina, više pregovora i više razmjena“.

Danas, Inicijativa o globalnoj sigurnosti podnesena od kineske strane je postala važno rješenje u upravljanje globalnim sigurnosti na koju je pozitivno reagiralo više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija. Kao važna platforma i institucija za provedbi Inicijative o globalnoj sigurnosti, Forum na pekinškom Xiangshanu i njegovo moto „zajednička sigurnost i dugoročan mir“ su prikazali suštinsku koncept spomenute Inicijative, a također su osigurali i priliku raznim stranama u traženju rješenja za sigurnost i unaprjeđenju suradnje za sigurnost.

Foto: VCG

Foto: VCG

Od samog osnutka, jedna od jasnih značajki Foruma na pekinškom Xiangshanu jest ta da je sve više zemalja u razvoju „dobilo mikrofon“, odnosno uživalo prava govora. U postavku tema na Forumu se vidi da se ne samo na plenumu razgovarala uloga zemalja u razvoju u globalnoj sigurnosti, već i bili su penali o „Globalnom jugu“, „Proširenju“ BRICS-a, sigurnosti duž „Pojasa i puta“ itd., čime su prikazani racionalna briga i zahtjevi zemalja u razvoju.

U ovom trenutku pojedine zapadne sile držeći usku viziju za vlastitu „apsolutnu sigurnost“, tvrdoglavo slijede hladnoratovski mentalitet čime izazivaju blokovsku konfrontaciju, čime su donijele složene i teške izazove međunarodnoj sceni. Nazočni stručnjaci smatraju da je Forum na pekinškim Xiangshanu omogućio pojedinim zapadnim silama u potpunosti upoznaju ideje drugih zemalja i slušaju njihov glas, to je od važnog značaja tome da razne zemlje svijeta napreduju prema suradnji i zadovoljstvu svih strana.

Održavanje ovogodišnjeg 10. Foruma na pekinškom Xiangshanu zapravo je prilikom 10-godišnjice kineskog koncepta o oblikovanju Zajednice koja dijeli budućnost čovječanstva. U složenim i kritičnim međunarodnim okolnostima, ljudi sve više shvaćajup da je sigurnost preduvjet za razvoj, a čovječanstvo je neotuđiva zajednica sigurnosti. Apel na Forumu za zajedničku sigurnost vrijedi pažljivo razmišljanje cijelog svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.