Analizom voća i povrća potvrđeno da nema rizika za zdravlje

Prema preliminarnim rezultatima analize uzoraka voća i povrća u Osijeku, Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu ocijenila je da ne postoji rizik za zdravlje potrošača, izvijestio je četvrtak Državni inspektorat (DIRH).

Pokazala je to inspekcijska analiza uzoraka hrane nakon požara u tvrtki Drava International u Osijeku, a na postojanje određenih štetnih kemijskih spojeva testirano je 20 uzoraka voća i povrća koji su uzeti s tržišta te 11 uzoraka primarnih proizvoda.

Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu izradila je preliminarnu procjenu rizika na temelju zaprimljenih djelomičnih rezultata analiza na kadmij, olovo i PAHove (…). Na temelju ispitanih parametara, prema zaključku preliminarne procjene, ne postoji rizik za zdravlje potrošača ako je došlo do konzumacije analiziranih vrsta hrane, poručili su u priopćenju.

Iz DIRH-a su istaknuli da nakon požara u tvrtki za preradu plastike, kontinuirano uzorkuju tlo, bilje, hranu i hranu za životinje na području nedaleko od požarišta.

Uzeto je stotinjak uzoraka, u kojima se analizira potencijalna prisutnost teških metala (olova i kadmija), policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAHova), dioksina, furana, polikloriranih bifenilina i organokloriranih pesticida, dok se u sirovini za stočnu hranu analiziraju teški metali, dioksini i PCB.

Iz DIRH-a napominju da su to preliminarni rezultati, te da njihove inspekcije, paralelno sa zaprimanjem rezultata laboratorijskih analiza te procjenom rizika Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, poduzimaju zakonom propisane mjere., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.