Nije išla u vrtić i iz dosade naučila – kineski jezik

Ema Dujmović, jedanaestogodišnja učenica 6. b razreda OŠ Milana Langa u Bregani, vratila se iz kineskog grada Kunminga gdje je održano Svjetsko prvenstvo u znanju iz kineskog jezika za neizvorne govornike. Uz konkurenciju od 58 zemalja, postigla je izniman uspjeh osvojivši 9. mjesto.

Posebno vrijedno je napomenuti da je Ema osvojila prestižnu nagradu Most creative award – nagradu za najbolji nastup i najkreativnije dijete prvenstva.

Ove se godine u Hrvatskoj po prvi puta otvorila prilika za osnovnoškolce da se mogu natjecati na Kineskom mostu, natjecanju za neizvorne govornike u znanju kineskog jezika. Natjecanje se dijeli u tri kategorije – studenti, srednjoškolci i osnovnoškolci. I ove godine sam od desetoro djece pobijedila i predstavljala Hrvatsku na natjecanju u Kini, u gradu Kunmingu. Uz naravno cijelo natjecanje dodjeljene su i posebne nagrade, te sam tako dobila nagradu za najkreativnije dijete na natjecanju, objasnila je Ema gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Emine online profesorice kineskog jezika Zhao Mingyani i Sun Yahan podržale su je na natjecanju.

One su došle iz svog grada u Kunming kako bi me podržavale kroz cijelo natjecanje, na čemu sam im jako zahvalna. I pružale su mi podršku kroz cijeli tjedan. Zadnje dvije godine učim kineski s njima, to je s školom Unifons, preko online nastave, ističe Ema.

Učiteljice imaju ambiciozne planove za Eminu budućnost.

S obzirom na Eminu trenutnu razinu poznavanja kineskog i njezine buduće planove, ja sam napravila plan za naredne tri godine, nadam se da ćemo ga uspjeti postići. To je plan koji se odnosi na poznavanje kineskog pisma i to na visokoj razini, a nadalje Ema bi trebala uspjeti postići taj prijelaz koji se postiže fonetizacijom na prepoznavanje svih simbola, što će joj omogućiti dublje poznavanje kineske kulture i moći će pisati na kineskom jeziku. Ona je doista nadarena i inteligentna mlada dama i mogu reći da smo uvjereni da će uz pravu metodu poučavanja Ema postići ove ciljeve u svega tri godine. I onda se nadamo da ćemo nadalje sudjelovati u ovom natjecanju Kineski most, ali za srednjoškolske učenike. I time ćemo zapravo provjeriti ili dokazati što smo sve uspjeli. A nadam se da će biti prilike da pomognemo Emi da se prijavi za neka poznata kineska sveučilišta i da zapravo dobije i stipendiju za studij i Ema bi postala pravi most između Hrvatske i Kine, najavila je Sun Yahan.

Ozbiljne planove ima i Ema.

Pošto je sada završilo natjecanje, ja sam do sada, zadnjih šest godina, sama se fokusirala da maksimalno učim se razgovarati na kineskom i da se mogu sporazumijevati s ostalima koji pričaju kineski jezik. A sada, nakon što je završeno natjecanje, odlučila sam se posvetiti učenju kineskih znakova, zato jer je to jedan od najvažnijih faktora učenja kineskog jezika i to je jako važno. Pa eto, sada ću se intenzivno time baviti, ali zasigurno ne želim odustati od kineskog jezika, jer je to nešto što stvarno volim i u čemu uživam, rekla je Ema.

A kako se odlučila za učenje baš kineskog jezika?

Pa eto, već mnogo ljudi zna, ali kada sam bila manja, nisam išla u vrtić. I bilo mi je kod kuće dosadno. I onda su mi roditelji predložili da učim nekakav jezik i tata mi je instalirao jednu aplikaciju preko koje sam mogla učiti jezike razne. I ja sam tražila i tražila i bilo je toliko jezika da nikako da nađem koji ću točno jezik učiti, najrađe bi sve, ali ne mogu sve. I na kraju ja dođem mami i kažem – mama, ja sam čula kineski, ja želim učiti kineski. I tako, slučajno, kako bi se reklo, prisjetila se početaka Ema Dujmović., stoji u objavi na hrt.hr.

1 KOMENTAR

  1. Čestitam djevojčici Emi. Već sada možemo vidjeti da će djeca u budućnosti morati neminovno govoriti više stranih jezika ako žele napredovati u svojim karijerama. S kineskim jezikom treba početi u mlađoj dobi jer ne samo zato što djeca usvajaju novi jezik brže od odraslih, već zato što im može pomoći da ostvare bolje rezultate u školi. Znanstveno je dokazano da djeca koja uče kineski obično lakše savladavaju i druge školske predmete. Poznavanje kineskog jezika otvara djeci u budućnosti brojna vrata. Kina, kao jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu, nudi brojne poslovne prilike za nekoga tko barata kineskim jezikom. Djeca koja danas uče kineski jezik, znat će iskoristiti ponuđene poslovne mogućnosti u budućnosti. Učenje kineskog je sigurno odličan izbor!

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.