Kina na forumu u Šangaju objavila najnoviji Indeks otvorenosti svijeta

Foto: VCG

Indeks otvorenosti svijeta, koji mjeri razine otvorenosti 129 gospodarstava od 2008. do 2022., objavljen je u nedjelju na šestom Međunarodnom ekonomskom forumu Hongqiao u Šangaju.

Indeks otvorenosti svijeta iznosio je 0,7542 u 2022., odražavajući kontinuirani sveukupni trend pada, uz pojačanu divergenciju otvorenosti između zemalja, sektora i regija.

Indeks, koji je prvi put objavljen 2021., sastavili su Institut za svjetsku ekonomiju i politiku pri Kineskoj akademiji društvenih znanosti i Istraživački centar za Međunarodni ekonomski forum Hongqiao. Uvršten je u Izvješće o otvorenosti svijeta 2023.

Prema indeksu, deset najotvorenijih gospodarstava u 2022. bili su Singapur, Njemačka, kineska Posebna upravna regija Hong Kong, Irska, Malta, Nizozemska, Australija, Švicarska, Cipar i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Od 2008. do 2022. Kina je postigla značajan napredak u širenju otvaranja prema svijetu, s indeksom otvorenosti koji je porastao s 0,6789 na 0,7517, svrstavajući ju među najbolja područja u svijetu, navedeno je u izvješću.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.