Svečana premijera filmskog serijala ‘Sanjari Hrvatske’

Svečana premijera filmskog serijala ‘Sanjari Hrvatske’ upriličena je u ponedjeljak navečer osječkom kinu ‘Urania’. Riječ je o serijalu kojega čine tri dokumentarno-igrane epizode o životu i radu Paje Kolarića, Srećka Laya i Franje Kuhača.

Svečanoj premijeri, uz glavne glumce, svirače, pjevače, plesače te statiste, nazočila je i zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, koja je istaknula da su ovakvi uradci o poznatim Osječanima važni kako bi mlađi naraštaji bolji upoznali svoju povijest, ali i kako bi se Osijek brendirao u području kulturne baštine.

Cilj ovoga projekta jest promicanje obrazovnih dokumentarnih filmova te pružiti gledateljima vrijedan i informativan sadržaj. Ovi filmovi zadiru duboko u različite teme, nudeći uvide, činjenice, povijesni kontekst i stručne perspektive koje mogu doprinijeti poznavanju i razumijevanju složenih (povijesno-kulturoloških i društvenih) tema.
Serijal je snimila i producirala producentska kuća Produkcija 12:21 u suradnji s udrugom Kreativna kulturna mreža, a svi glumci i statisti su iz osječkog HNK i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Snimanje i produkciju ovoga serijala omogućila je Hrvatska radio televizija i partneri: Grad Osijek, Muzej Slavonije u Osijeku, Državni arhiv u Osijeku, HNK u Osijeku, Muzej Valpovštine u Valpovu, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Đakovačko-osječka nadbiskupija, HKUD „Osijek 1862.“, HKUD „Beli Manastir“, Društvo prijatelja baranjskih starina „Ižip“ Topolje, Glazbena škola Franjo Kuhač u Osijeku, Konjogojska udruga Valpovšine u Valpovu, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Kreativna kulturna mreža, Grad Valpovo, Arheološki muzej u Zagrebu, Etnografski muzej u Zagrebu, NSK u Zagrebu, Etno kuća Abljanovci u Habjanovcima, Turistička zajednica grada Osijeka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.