Diljem Europe uhićenja desničarskih terorista, u RH uhićena 2 maloljetnika

U međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma u nekoliko europskih zemalja uhićeno je više osoba. Jedna od tih zemalja je Hrvatska, MUP je objavio da su i kod nas uhićene dvije osobe.

Eurojust i Europol podržali nadležna tijela u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj i Italiji u međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma. Za vrijeme zajedničkog akcijskog dana, uhićeno je petero osumnjičenika i još sedam drugih ispitano u različitim zemljama, priopćeno je iz MUP-a uz napomenu da su kriminalističkim istraživanjem u Hrvatskoj obuhvaćene dvije maloljetne osobe.

Osumnjičenici navodno pripadaju desničarskoj organizaciji koja za terorističke aktivnosti koristi online platformu, među ostalim i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmjenu priručnika o oružju iz 3D pisača. Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju. Usprkos činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, pokazatelji su upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju, stoji u priopćenju.

Slučaj je otvorio Eurojust u srpnju 2023. godine na zahtjev belgijskih tijela. Europolov Europski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pruža svoju podršku još od srpnja 2023. godine te je okupio uključene istražitelje iz cijele Europe. Intenzivno su se razmjenjivale informacije – u okviru ove istrage razmijenjeno je više od 350 SIENA poruka. Na akcijski dan uspostavljen je zajednički operativni stožer u sjedištu Europola a Europolovi stručnjaci su upućeni u Belgiju, Italiju, Litvu i Hrvatsku., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.