Kina pozdravlja viziju ministara vanjskih poslova G7 za stabilan odnos

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova u petak je pozdravio viziju Grupe sedam (G7) za uspostavljanje konstruktivnog i stabilnog odnosa G7 i Kine dok se ministri vanjskih poslova sedam zemalja članica sastaju u Japanu.

“Nadamo se da će države članice G7 uistinu provesti gore navedene izjave i učinkovito promicati zdrav razvoj svojih odnosa s Kinom na temelju uzajamnog poštovanja, jednakosti i uzajamne koristi”, rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik ministarstva.

Wang je tada oštro kritizirao primjedbe bloka o kineskoj “ekonomskoj prisili”, nazivajući te optužbe “neutemeljenima”. “Grupa sedam zemalja treba razmisliti o sebi”, rekao je Wang, spominjući njihovu politizaciju i militarizaciju globalne trgovine.

Glasnogovornik je također osudio djelovanje bloka za miješanje u unutarnje poslove Kine, posebno po pitanju Južnog kineskog mora, pitanja Tajvana i pitanja vezanih uz kineski Xinjiang, Xizang i Hong Kong. Pozvao je G7 da se pridržavaju svrhe i načela Povelje Ujedinjenih naroda i temeljnih normi međunarodnih odnosa te da “gledaju svoja posla”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.