Philadelphia Orchestra: Kinesko-američko prijateljstvo preko Pacifika

Dana 10. studenog, u Nacionalnom centru za izvedbene umjetnosti održan je koncert povodom 50. godišnjice prvog posjeta Philadelphia Orchestra Kini. Tijekom proteklih pola stoljeća, Philadelphia Orchestra dao je važan doprinos međusobnom razumijevanju i odnosima između Kine i Sjedinjenih Država. Gostovanje orkestra nastavak je njegovog glazbenog prijateljstva s kineskim narodom koje traje već pola stoljeća.

“Odnosi SAD-a i Kine postat će bolji i mislim da je to dosta povezano s razmjenom glazbe, koja ide u oba smjera”, kaže Davyd Booth, violinist iz Philadelphia Orchestra, koji je imao sreću da putuje u Kinu s orkestrom prije 50 godina. Prema njegovom mišljenju, glazba je univerzalni jezik koji nadilazi kulturne barijere i gradi mostove među ljudima.

Matias Tarnopolsky, predsjednik i izvršni direktor Philadelphia Orchestra, pisao je kineskom predsjedniku Xi Jinpingu prije njegova posjeta. Vjeruje da turneja Philadelphia Orchestra ne označava samo dublju kulturnu razmjenu, već je i važna prekretnica u bilateralnim diplomatskim odnosima između Kine i Sjedinjenih Država. “Odnos između Philadelphia Orchestra i Kine je poseban”, rekao je. “Simbolična je moć glazbe da stvara veze, zajedništvo i razumijevanje među ljudima.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.