Među najtraženijim bjeguncima dva hrvatska državljana

Europska mreža timova za aktivno traganje za bjeguncima (ENFAST) pokrenula je kampanju za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji 2023., a na novom popisu traženih kriminalaca nalaze se i dvojica hrvatskih državljana, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Cilj ovogodišnje kampanje koju podupire Europol je povećati svijest javnosti o bjeguncima koji se traže zbog teških kaznenih djela. Na novom popisu traženih kriminalaca objavljeno je više od pedeset bjegunaca povezanih s najtežim nedjelima poput ubojstava, trgovanja ljudima, oružanih pljački i kibernetičkog kriminala, a na popisu su se našli i hrvatski državljani Davor Čizmok (43) i Tomislav Drmić (30).

Ravnateljstvo policije ističe da se za Čizmokom traga radi dva kaznena djela teškog ubojstva, a za Drmićem zbog zločinačkog udruživanja, počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Čizmok je u veljači ove godine osuđen na 34 godine zatvora zbog teškog ubojstva Pere Martića i njegove prijateljice Jadranke Modrić u nekadašnjem osječkom hotelu Turist 2004. godine, ali se nije pojavio na izricanju presude.

Drmić, bjegunac od hrvatskog pravosuđa koji se dovodi u vezu s trgovinom drogom i oružjem, pobjegao je u travnju ove godine i iz Bosne i Hercegovine. Prema pisanju medija, nestao je sa svoje sarajevske adrese kada su bosanskohercegovački policajci došli po njega kako bi ga izručili Hrvatskoj.

Ravnateljstvo policije navodi da je objava ENFAST-ovog popisa najtraženijih bjegunaca u EU pokrenuta 2016. te je od tada objavljeno 408 profila bjegunaca, od kojih je njih 146 uhićeno. U policiji ističu da je 50 uhićenja bilo izravna posljedica objave bjegunaca na mrežnoj stranici, kao i da je od pokretanja prošlogodišnje kampanje uspješno riješen 21 slučaj.

Više pročitajte na hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.