Obilježena 32. tužna i bolna godišnjica ratnih stradanja u Laslovu

Povodom 32. godišnjice tragičnih događaja u Laslovu ispred Spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja – mjestu posebnog pijeteta upaljeno je 48 svijeća u počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima iz ovog naselja u Domovinskom ratu.

– Osobito nam je teško ovih dana kada se prisjećamo Vukovara, Ernestinova, Laslova i kasnije Antunovca, to su događaji koji u nama bude previše emocija. 20. 11. je palo Ernestinovo i mi smo ostali u okruženju, a  kako se obruč stezao odlučili smo se povući i pokušati izaći i na sreću smo uspjeli. 48 branitelja i civila poginulo je u 152 dana obrane Laslova – rekao je Stjepan Deže, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i branitelja Laslova.

– Laslovo je oduvijek bilo pola mađarsko, pola hrvatsko stanovništvo i tako je bilo i u vojsci. Mi nismo birali stranu nego branili svoje. Današnji dan nam donosi nemir, jer u ovo vrijeme smo odlučivali o tome otići ili ostati u okruženju do zadnjeg daha. Danas kada razmišljam o osam godina progonstva, možda mi je čak bilo i teže nego za vrijeme ratnih zbivanja – rekao je Ladislav Kočiš, ratni zapovjednik obrane Laslova.

Program obilježavanja – kako ističu mještani – 32. godišnjice tužnog i bolnog sjećanja na poginule i umrle hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu te na privremenu okupaciju Laslova čija je obrana 152 dana bila prva linija južne obrane Osijeka, danas je obuhvatio i održavanje „Sata povijesti o Domovinskom ratu“ u Osnovnoj školi Laslovo.

– Ovdje je bila izuzetno opasna i teška situacija, i sam sam bio u to vrijeme ovdje i o tome treba govoriti mlađim generacijama. Laslovo je dugo odolijevalo kako se neprijatelj ne bi približio Osijeku. Izvlačenje civila, ranjenika i branitelja trajalo je do idućeg jutra i na sreću je njihov izlazak iz okupiranog područja bio uspješan. Važno je podsjetiti da je Laslovo bilo razrušeno i spaljeno selo od strane Arkanovih hordi i da je trebalo puno vremena nakon povratka da se obnovi i zbog toga mi je posebno drago vidjeti kako se i danas razvija – rekao je Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije.

U obrani Laslova poginulo je 48 osoba, a 10 se i danas smatra nestalima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.