Predstavljanje knjige “Listanje kupusa”

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, u četvrtak, 7. prosinca 2023. s početkom u 18.00 sati, organiziraju predstavljanje knjige pod nazivom “Listanje kupusa autora Igora Beleša. Predstavljanje će se održati u prostoru Studijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, a uz autora, prisustvovat će  i urednik knjige, Kruno Lokotar.

Knjiga je ovogodišnja dobitnica priznanja “Krunoslav Sukić” za knjigu godine 2022./2023. koje se dodjeljuje za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka te dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja. Autor nas kroz priču vodi klasičnim pripovijedanjem i kratkim epizodama s puno dijaloga, zahvaljujući čemu svjedočimo kvalitetnom ritmu pripovijedanja u kojem nema vremena za dosadu. Radnja romana smještena je u prve dane Domovinskog rata, a u središtu su pozornosti četiri jedanaestogodišnja dječaka i jedna djevojčica iz nimalo sretnih, disfunkcionalnih (alkoholizam, nasilje, nevjera..) obitelji. To, kao i životna dob, ali i neke manjkavosti u izgledu zbog kojih ih vršnjaci ismijavaju, približila ih je jedne drugima. osnivaju i tajnu skupinu nazvavši je An družina te nastoje kroz svoje igre i sklonost prema stripovima nadići sve muke koje prate njihovo odrastanje u Borovu. Pritom im nacionalnost nimalo nije bitna pa sami i ne znaju da su Nikolina, Zoran i Bojan Hrvati, a Goran i Dragan Srbi. Ono što ih tog kasnog proljeća godine ‘91. iznimno zanima jest zašto je u njihovim razredima sve više praznih stolica…

Igor Beleš rođen je 1978. u Vukovaru. Kratke priče objavljivane su mu u časopisu Zarez i Fantom slobode, na internetskim portalima Kritična masa, Čitaj me i XXZ Magazin. Dvostruki je finalist nagrade Prozak. Dobitnik je stipendije Ministarstva kulture i grada Rijeke za književno stvaralaštvo. Jedan je od pokretača i urednika književnog magazina Književnost uživo. Član je neformalne književne skupine Ri-Lit i jedan od scenarista društvene igre Arcadia Tenebra. Kratka priča “33” adaptirana je u radiodramu koja je bila eksponat na izložbi slika. Dosad mu je objavljen roman Svitanje na zapadu. Živi i radi u Rijeci.

O nagradi:

https://krunoslav-sukic.centar-za-mir.hr/o-nagradi

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona:

Posudbeni odjel za odrasle GISKO 031/211-233

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.