Počast poginulim hrvatskim braniteljima u šumi Rosinjača

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-ploče poginulim braniteljima u šumi Rosinjača, u Osijeku je obilježen Dan obrane grada Osijeka te je odana počast za 16 pripadnika 106. brigade Hrvatske vojske, poginulih u šumi Rosinjača prije 32 godine.

Tog je dana Osijek bio izložen žestokim napadima i granatiranju neprijateljske vojske, a život je izgubilo ukupno 28 branitelja i civila. Počast poginulima su, uz obitelji stradalih i suborce, odali izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Anto Zelić, izaslanik ministra obrane brigadni general Željko Ljubas, izaslanik ministra unutarnjih poslova i načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, zamjenik župana Josip Miletić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, pripadnici braniteljskih udruga te učenici Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ Osijek.

Tajnik UHDDR-a Sveti Rok Osijek Goran Radičević prisjetio se tog prosinačkog jutra kada se vratio s položaja iz šume Rosinjača u kojoj su držali liniju obrane, nakon čega je stigla vijest o napadu.

Vratili smo se natrag u šumu i pokušali doći do suboraca, ali nažalost, to je bila prevelika koncentracija neprijateljske linije neprijateljske tehnike i ljudstva. Postali smo svjesni da su izgubili živote u borbi. Važno je istaknuti kako su poginuli u borbi i tako dali vremena da se obrana Osijeka konsolidira jer je to bio najžešći napad na grad Osijek po cijeloj dužini, ne samo južne bojišnice nego i iz pravca Nemetina i svih pravaca neprijatelj je pokušao slomiti obranu. Mi volimo reći da je to bio dan D za Osijek. Nažalost, slomom obrane Vukovara koji se herojski branio 3 mjeseca, postali smo svjesni da će neprijatelj krenuti prema Osijeku kao sljedećem cilju, ali prebrzo su uspjeli prebaciti snage i napasti nas. Nismo bili nespremni za borbu, nego tada nismo imali ni ljudi ni dovoljno naoružanja da ih zaustavimo i pružimo otpor – rekao je Radičević i dodao kako je ponosan što u obilježavanju  sudjeluju i učenici osječke Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ koja nosi ime po branitelju poginulom u šumi Rosinjača i na taj način uče o vrijednostima Domovinskoga rata.

Više pročitajte na obz.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.