Kamo s božićnim drvcem nakon blagdana?

Mnogi će na blagdan Sveta tri kralja raskititi svoja božićna drvaca. Osječane ne muči kamo će s njima, jer je u tom gradu već godinama organizirano prikupljanje i odvoz. Na kraju, od božićnih drvaca i biootpada nastaje kvalitetan kompost.

Od ponedjeljka očekuje se puno raskićenih božićnih drvaca u gradu na Dravi.

– Mi očekujemo nakon Sveta tri kralja intenzivno sakupljanje božićnih drvaca, od sljedećeg tjedna, rekao je Stevo Anetić, rukovoditelj Sektora za gospodarenje otpada, Unikom d.o.o. Osijek.

Radnici osječkoga Unikoma imat će pune ruke posla i božićnih drvaca.

Građani kažu kako u ponedjeljak planiraju raskititi božićno drvce te ostaviti na odlagalištu za to predviđeno. A neki planiraju spaliti.

No većina će Osječana ipak svoja raskićena božićna drvca odložiti na 10-ak za to u gradu predviđenih mjesta ili pokraj spremnika za komunalni otpad.

– Mogu samo pohvaliti građane grada Osijeka. To je već tradicija da se preko 10-ak godina se odvojeno prikupljaju borovi, istaknuo je Anetić.

Procjenjuje se da će do kraja siječnja 30-ak tisuća božićnih drvaca završiti na osječkom kompostištu.

– Zbrinjavamo ih, usitnjavamo ih s posebnim strojevima. Nakon tog slažemo ih u kompostne hrpe, gdje božićna drvca također miješamo s našim biootpadom. I nakon stvaranja kompostnih hrpa, nakon 4-5 mjeseci dobijemo kompost prve klase, dodao je Anetić.

Znaju to i Osječani, pa sve češće ovamo dolaze po kompost za cvijeće, voćnjake ili povrtnjake. U kojem su usitnjena i njihova božićna drvca. I tako, kažu, prirodu vraćaju prirodi., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.