Hrvati na lijekove troše više od milijardu eura

Hrvati godišnje samo na lijekove na recept potroše više od milijardu i 200 milijuna eura. No, s druge strane, čak polovina tih lijekova propadne jer se pacijenti, uglavnom kronični, ne drže svoje terapije. Da bi se to spriječilo, pojačat će se edukacija i uvesti sustav kontrole.

U Hrvatskoj se godišnje propiše oko 80 milijuna recepata za lijekove, s druge strane, polovina tih lijekova propadne. Razlozi – odustajanje od terapije, smrtni slučajevi i nepreuzimanje lijekova u ljekarnama.

– Hrvatska je, vjerujem kao i sve druge zapadne zamlje, otprilike negdje na 50 posto da pacijenti ne uzimaju terapiju ili je ne uzimaju kako treba. Istraživanje koje smo mi radili je da smo platili zbrinjavanje lijekova šest milijuna kuna, budući da su to lijekovi u kilaži, njihova vrijednost ne može se ni procijenti, to su ogromni iznosi, ja imam iskustvo da mi je jedan pacijent vratio vrijednost 110 tisuća kuna lijekova, rekla je Ana Soldo mag. pharm. i predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Spremnici s farmaceutskim otpadom u ljekarnama puni.

– Pacijenti svakodnevno zapravo vraćaju stare lijekove, uglavnom su to lijekovi kojima je istekao rok valjanosti, koji nisu potrošeni unutar roka, ali ponekad su to i lijekovi koji još vrijede i često su to zapravo i neotvorene kutijice lijekova, kazala je magistra farmacije Emilija Horvat.

Više pročitajte na hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.