Glasnogovornica: Kineski visokokvalitetan rast predstavlja pokretačku snagu za globalni rast

Foto: VCG

Nastavak kineskog visokokvalitetnog rasta i kontinuirani napredak kineske modernizacije donijet će više koristi svijetu i pridonijeti s više pokretačke snage globalnom rastu, rekla je u četvrtak glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornica Mao Ning to je rekla na dnevnoj tiskovnoj konferenciji kada su je upitali za komentar priopćenja kineskog Nacionalnog zavoda za statistiku objavljenog u srijedu u kojem je navedeno da je kineski BDP u 2023. dosegao rast od 5,2 % na godišnjoj razini.

Mao je rekla da to predstavlja pokretačku snagu globalnog gospodarstva. Gospodarski rast Kine generira više od 6 bilijuna juana, što je ekvivalent godišnjem BDP-u zemlje srednje veličine. Izvješće Međunarodnog financijskog foruma pokazuje da je Kina globalnom gospodarskom rastu u 2023. godini doprinijela s 32 % i najveći je pokretač svjetskog gospodarstva.

Istaknula je kako kvalitetan razvoj donosi stabilnost globalnom gospodarstvu. Kinesko gospodarstvo ima stabilan rast te zdrave i solidne temelje tijekom godina. Suočena s anemičnim globalnim gospodarstvom, Kina ima stabilnu domaću potražnju, nisku inflaciju, povećanje uvoza i izvoza u odnosu na globalni trend te je na vrhu svijetu prema dodanoj vrijednosti proizvodnje već 14 godina zaredom. Pokretač je svjetskog gospodarstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.