Kina izdala prvo usmeno povijesno izvješće o žrtvama terorističkog napada u Xinjiangu 2012.

Foto: VCG

Kinesko sveučilište u četvrtak je objavilo izvješće o istraživanju koje se temelji na intervjuima licem u lice sa svjedocima terorističkog napada u Autonomnoj ujgurskoj regiji Xinjiang. Izvješće je prvo takve vrste u Kini.

Izvješće je naslovljeno “Žrtve i preživjeli terorizma u Kini: usmena povijest”,  a objavljeno je na seminaru Instituta za komunikaciju i upravljanje granicama na Sveučilištu Jinan održanom u južnoj kineskoj pokrajini Guangdong.

Cilj je izvješća rekonstruirati događaje iz terorističkog napada koji se 28. veljače 2012. dogodio u pješačkoj ulici Cesta Xingfu u Yechengu, u prefekturi Kashi,  na temelju svjedočanstava pet žrtava i preživjelih.

Izvješće je rezultat istraživačkog projekta koji je institut pokrenuo 2021. Istraživači su prikupili usmena svjedočanstva žrtava i preživjelih u terorističkim napadima u Xinjiangu i posjetili mjesta napada.

Do sada je intervjuirano više od 60 žrtava i preživjelih u različitim mjestima Xinjianga, a istraživačka grupa će u budućnosti izdati druga izvješća o usmenim pričama tih ispitanika, stoji u izvješću.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.