Kineski program za rješavanje globalnog „deficita povjerenja“

Foto: VCG

Od 15. do 19. siječnja se održala Godišnja konferencija Svjetskog gospodarskog foruma 2024. u švicarskim Davosu. Više od 2800 predstavnika raznih krugova iz više od 120 zemalja i područja je zajednički raspravljalo o oporavku globalnog gospodarstva i održivom načinu razvoja. Kineski premijer Li Qiang je putem poziva sudjelovao na Konferenciji i dao posebno obraćanje na svečanosti otvaranja, čime je svijetu odaslao kinesku poruku za visokokvalitetni razvoj kineskog gospodarstva i doprinio povjerenjem i pokretačkom snagom svjetskom gospodarstvu u općenitoj depresiji.

Forum na Davosu je oduvijek uživao nadimak „putokaza svjetskog gospodarstva“, i bio je vrlo iskusan i umjetni kad je u pitanju postavka dnevnog reda koja ne samo da odgovara na istaknuta tekuća svjetska pitanja, već se i koncentrira na smjer i program za rješavanje problema. Moto ovogodišnje konferencije je „Obnova povjerenja“(Rebuilding Trust), a prikazuje zabrinutost međunarodne zajednice za perspektivu svjetskog gospodarstva i žestoko očekivanje obnove rasta.

Foto: VCG

Foto: VCG

Pitanje o povjerenju je izvor velikog broja problema u današnjem svijetu. Nedostatak povjerenja upravo dosljedno intenzivira rizik u globalnom gospodarstvu i miroljubivom miru. Borge Brende, predsjednik Foruma je prije samog početka događaja naveo da se ovogodišnja Konferencija održava u najsloženijim okolnostima geopolitike i gospodarstva u zadnjem desetljeću. U gospodarstvu, zapadne zemlje obavljaju protu globalizaciju i trgovinski protekcionizam, a globalni multilateralni sustav slobodne trgovine je izložen nezabilježenom ozbiljnom krizom.

Kako se treba rješavati deficit povjerenja, ojačati suradnja i unaprijediti oporavak svjetskog gospodarstva? Cijeli svijet sluša glas iz Kine. U kineskom obraćanju na Forumu u Davosu možemo primijetiti veliku dosljednost, izvjesnost i vodstvo. Kineski premijer Li Qiang je sveobuhvatno predstavio razvojni trend kineskog gospodarstva kao i politike i mjere, te je odaslao poruke da će Kina unaprijediti modernizaciju s kineskim značajkama i visokokvalitetnim razvojem, kao i da će razvoju svjetskog gospodarstva doprinijeti pokretačkom snagom. Na takav način je izrazio odlučan stav Kine za ojačanje globalne suradnje u kojoj će zajedno s drugim zemljama izaći iz krize svjetskog gospodarstva. Poruke kineske strane su izazvale pozitivnu reakciju međunarodne zajednice.

Foto: VCG

Foto: VCG

Istovremeno, kineski premijer je izravno odgovarao na pitanja i na licu mjesta raspravljao s gostima raznih strana na Forumu, pozitivno izrazivši inicijativu za provedbu istinskog multilateralizma. Zadnjih godina su pojedine zemlje sa sebičnim interesima provele raznovrsne lažne multilateralizme, odnosno u ime multilateralizma oblikovale su svoje isključive krugove, pokušavajući postaviti skupine po ideologiji. Ispred istinitih i lažnih multilateralizama, svijet treba otvoriti oči i birati onaj pravi.

Jedino ako se posveti cijelom svijetu, može se posvetiti budućnosti, a jedino napredovanjem zajedno sa svim stranama se može napredovati stabilno i dugoročno. Razne zemlje svijeta trebaju zajednički reagirati na rizik i izazove, pojačati suradnju i komunikaciju, i povećati otvaranje prema svijetu, i tek onda mogu oblikovati veliku snagu za savladavanje poteškoća i izazova. Te onda svjetsko gospodarstvo može dočekati ljepšu budućnost.

1 KOMENTAR

  1. Pohvalno je čuti kako je kineskinja Xi Lia u Davosu uspjela privući pozornost. Ona je u Švicarsku stigla iz gospodarske metropole Shenzen na jugu Kine, po prvi put sudjeluje na WEF-u. Odlikovana je kao socijalna poduzetnica, a iza odlikovanja iza stoji također Schwab Foundation. Xi Lia je kao tinejdžerica napustila srednju školu. Njezini roditelji su bili siromašni seljaci koji više nisu mogli plaćati njezinu školarinu. Imala je puno poslova, a i ambicije da se “izvuče” iz siromaštva. Xi Lia je htjela pomagati drugim ljudima. I u tome je uspjela. Iz vlastitog iskustva ona je znala da pogotovo u ruralnim područjima često nema dovoljno struje. Sa svojom ušteđevinom je utemeljila svoje prvo poduzeće Shenzhen Power Solutions. Prve tri godine su bile jako teške, a onda je uspjela u namjeri da proizvodi male, povoljne solarne module. Svaka čast!

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.