Međunarodni je dan obrazovanja

Međunarodni dan obrazovanja obilježava se 24. siječnja širom svijeta. Opća skupština UN-a proglasila ga je 2018. kako bi se istakla važnost obrazovanja za mir i razvoj.

U Hrvatskoj ima 306.954 učenika u osnovnim školama, a 713 je ukupan broj srednjih škola koje pohađa vise od 43.000 učenika. Od svih srednjoškolaca u Hrvatskoj 25,7% pohađa gimnaziju.

U 2022. diplomiralo je 30.875 studenata.

Prema podacima UN-a 264 milijuna djece i mladih ne pohađa školu, a 773 milijuna odraslih je nepismeno.

Krajem 2018. godine Međunarodni dan obrazovanja proglašen je kako bi se istakla važnost obrazovanja za mir i održivi razvoj.

Ovaj dan predstavlja priliku za razmišljanje o važnosti obrazovanja u izgradnji prosperitetnijeg društva. Njime se ukazuje na probleme diljem svijeta i promoviraju projekti koji svakom djetetu daju jednaku priliku na obrazovanje.

UN-ova rezolucija tako navodi da: „obrazovanje igra ključnu ulogu u izgradnji održivog i otpornog društva i doprinosi postizanju svih ostalih ciljeva održivog razvoja; povećava produktivnost pojedinaca i jača potencijal za ekonomski rast, razvija vještine potrebne za dostojanstven rad, razvija profesionalne vještine potrebne za održivi razvoj, uključujući u područjima vodoprivrede i sanitacije, zelene energije i očuvanja prirodnih resusa; pomaže iskorijeniti siromaštvo i glad, doprinosi poboljšanju zdravlja, promiče rodnu ravnopravnost i može doprinijeti smanjenju nejednakosti, promociji mira, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava“.

Ovaj dan prilika je za razmatranje postignuća u području obrazovanja, ali i za promišljanje o izazovima koji još uvijek postoje u ostvarivanju obrazovnih ciljeva diljem svijeta.

Jedan od ključnih ciljeva Međunarodnog dana obrazovanja jest poticanje jednakosti u pristupu obrazovanju. Jednak pristup kvalitetnom obrazovanju temeljni je preduvjet za izgradnju pravednog društva.

Svaka osoba, bez obzira na svoj socioekonomski status, spol, dob ili geografski položaj, trebala bi imati priliku razvijati svoje potencijale i doprinositi društvu., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.