Od ilegalaca uzimali najmanje 2000 €

Organizirano krijumčarenje ljudima – ono je za što se tereti jučer uhićena skupina s područja Osječko-baranjske županije. Šestorici hrvatskih državljana i dvojici državljana Srbije sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor. USKOK ih tereti za krijumčarenje najmanje 119 stranih migranata na čemu su ostvarili korist od najmanje 238.000 eura.

USKOK u svom priopćenju precizira kako je na temelju kaznene prijave PU osječko-baranjske, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana od kojih dvojica imaju i državljanstvo Srbije te još dvojice državljana Srbije zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, drugoj članici EU ili potpisnici Schengenskog sporazuma.

„Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., u razdoblju od 21. veljače 2023. do 9. prosinca 2023. u Hrvatskoj i Srbiji, s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi, s osobom iz Srbije te s drugim zasad nepoznatim osobama dogovorili i organizirali kontinuirano nedozvoljeno prevođenje iz Srbije te Bosne i Hercegovine u Hrvatsku većeg broja stranaca koji ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak i boravak u Hrvatskoj, kao i njihov privremeni smještaj te daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta na području Hrvatske i Europske unije, sve za za novčanu naknadu od najmanje 2.000 eura po osobi”, pojašnjava se u priopćenju.

Policija navodi i njihovu dob: proveli su kriminalističko istraživanje nad pet osoba, u dobi od 64, 42, 32, 37 i 40 godina, s područja Osječko-baranjske županije, te tri strana državljana u dobi od 30, 29 i 42 godine.

S osobama iz Srbije te Bosne i Hercegovine dogovarali su vrijeme, mjesto, broj stranaca, cijenu prebacivanja te njihov daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta, dok su ostali pješice prevodili strance preko granice između Srbije i Hrvatske izvan obilježenih graničnih prijelaza i granične kontrole. Zatim su ih odvodili na dogovorena mjesta u blizini državne granice s Hrvatskom gdje je strance preuzimao jedan od osumnjičenih i vozači angažirani za prijevoz do dogovorenih odredišta.

Slično su organizirali prebacivanje ljudi iz Srbije čamcem preko Dunava u Hrvatsku, s tim da je jedan od njih na obali pazio na kretanje policijskih službenika.

Organizirana je prethodnica i na cestama, dok su prokrijumčarene ljude prevozili do dogovorenih odredišta, kojoj je zadaća bila provjera i dojavljivanje o mjestima policijske kontrole.

„Na opisani način su prebacili najmanje 119 stranih državljana čime su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 238.000,00 eura, što su međusobno podijelili sukladno ulogama u pojedinim akcijama”, navodi se u priopćenju USKOK-a.

„Obavljenim pretragama domova i vozila kojima se koriste osumnjičeni muškarci, pronađeni su predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela.

Osumnjičeni hrvatski državljani predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a trojica stranih državljana za sada nisu dostupna”, izvješćuje Policijska uprava osječko-baranjska.

Izjavu o ovom slučaju krijumčarenja dala je i Edita Roterbauer, glasnogovornica PU osječko-baranjske.

– Stekli su protupravnu imovinsku korist veću od 240.000 eura te su tu imovinsku korist podijelili sukladno njihovim ulogama u tim akcijama. Pet osoba koje su uhićene i koje su s područja Osječko-baranjske županije su dovedene i predane pritvorskom nadzorniku, dok se za tri osobe traga i one su još uvijek nama nedostupne, rekla je Roterbauer.

Nakon održanog ročišta sudac istrage je odredio istražni zatvor protiv osam okrivljenika. Trojica okrivljenika su u bijegu i protiv njih je određen izbog opasnosti od bijega, jer se ne nalaze tu, a pet okrivljenika su tu prisutni i protiv te petorica i protiv ove trojice je određeo zbog opasnosti ponavljanja djela, izjavio je glasnogovornik županijskog suda u Osijeku Davor Mitrović.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.