Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Diljem zemlje obilježava se Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Svrha je osvijestiti žene o važnosti brige za reproduktivno zdravlje i potaknuti ih na redovite ginekološke preglede. Od raka vrata maternice u Hrvatskoj na godinu oboli više od 300 žena.

– Jedna od poruka današnjeg Dana mimoza je zaštitite nas od raka maternice već danas, izvijestila je za HRT Ruža Ištuk.

Renata Dragan, ginekologinja, govori da se rak vrata maternice pojavljuje u tristotinjak žena godišnje, i tu je 30 posto žena mlađih od 50 godina.

– Na preventivne preglede koje preporučujemo odazove se oko 75 posto žena u RH u trogodišnjem periodu, kazala je.

Dodaje da najviše što se može dati ženskom zdravlju su redoviti papa testovi i odlasci ginekologu.

Istaknula je kako je karcinom vrata maternice najlakše spriječiti te da postoje najučinkovitije metode u sprečavanju istog.

Na pitanje tko se može cijepiti protiv HPV-a, Neda Ferenčić Vrban, dr. med., glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka, rekla je da su to mlade osobe 9-25 godina i da se tako može postići gotovo potpuna zaštita od raka vrata maternice.

– Ako cijepimo djecu na vrijeme, pokazujemo da vjerujemo preventivnim akcijama i da su naša djeca preventivno pismenija no što su bila do sada te ih štitimo za budućnost, rekla je.

Dodala je da je cilj procijepljenost do 90 posto do petnaeste godine.

– Trenutačno je kod nas procijepljenost 60 posto za djevojčice, a 40 posto za dječake, no mi možemo bolje i pokazujemo svake godine sve bolje rezultate, naglasila je., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.