Kina pozvala SAD da prestanu potiskivati i ograničavati kineske studente

Foto: VCG

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je pozvalo Sjedinjene Američke Države da prestanu koristiti takozvanu nacionalnu sigurnost kao izgovor za potiskivanje i ograničavanje kineskih studenata te učinkovito zaštite sigurnost, legitimna prava i interese kineskih studenata i znanstvenika u SAD-u.

Prema izvješćima, kineski studenti ispitivani su prilikom ulaska u SAD kroz Međunarodnu zračnu luku Washington Dulles. Američke vlasti ispitivale su ih o političkoj pozadini i znanstveno-istraživačkom statusu te su zahtijevale da daju interne podatke o kineskoj vladi u zamjenu za puštanje na slobodu, a nakon što su odbili taj zahtjev, poništili su im vize i deportirali ih.

Reagirajući na izvješća, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da SAD već neko vrijeme često maltretiraju, ispituju i deportiraju kineske studente iz političkih razloga. Samo u zračnoj luci Dulles u Washingtonu, SAD su od kraja studenog 2023. nakon neopravdanog uznemiravanja i ispitivanja deportirale najmanje osam kineskih studenata koji su imali legalne i valjane dokumente.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.