Kineski veliki civilni helikopter AC313A dovršio prvi probni let po ekstremno hladnom vremenu

Foto: CFP

Kineski neovisno razvijeni veliki civilni helikopter AC313A završio je prvi probni let po ekstremno hladnom vremenu u najsjevernijem kineskom gradu Moheu, u sjeveroistočnoj kineskoj pokrajini Heilongjiang, objavila je Zrakoplovna industrijska korporacija Kine (AVIC, eng.   Aviation Industry Corporation of China), proizvođač helikoptera.

Nakon probnog leta, još jedan helikopter AC313A pridružit će se probnim letovima, što će pomoći u daljnjim poboljšanjima i certifikaciji spremnosti za let. Planiran je dovršetak svih probnih letova i dobivanje potvrde o spremnosti za let tijekom ove godine, što će otvoriti put za civilnu uporabu.

Helikopter je veliki višenamjenski civilni helikopter klase 13 tona s jednim glavnim i repnim rotorom. Može ukrcati do 28 ljudi i do pet tona vode za misije gašenja požara. Podigao se u nebo na svoj prvi let 17. svibnja 2022.

Na AC313A mogu se instalirati razni uređaje za hitne spasilačke misije. To mu omogućuje obavljanje misija diljem zemlje kao što su isporuka zaliha, gašenje šumskih i gradskih požara, podizanje velike opreme, prevencija katastrofa i pomoć, medicinsko spašavanje, provođenje zakona, pomorsko spašavanje i potraga te transport za naftne platforme na moru.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.