Svjetski je dan vlažnih staništa

Svjetski dan vlažnih staništa ove se godine u petak obilježava na temu “Vlažna staništa i dobrobit ljudi” čime se ističe njihov ključni značaj – za izvore čiste vode, kao izvor hrane ili štiteći nas od ekstremnih vremenskih prilika, ali i upozorava da su ta staništa najugroženija.

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se 2. veljače jer je na taj dan 1971. u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica.

Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju vlažnih staništa.

– Hrvatska je potpisnica Ramsarske konvencije od 1991., a na Ramsarskom popisu nalaze se Parkovi prirode Kopački ritLonjsko polje Vransko jezero, te Posebni rezervat Crna Mlaka Jastrebarskom Donji tok rijeke Neretve, istaknuli su u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Vlažna staništa čine ekosustave koji se ubrajaju među najproduktivnija i biološki najbogatija područja na Zemlji. Uz njih je vezano više od 40 posto vrsta biljaka i životinja, međutim to su i najugroženiji ekološki sustavi u svijetu. U posljednjih 50 godina izgubljeno je 50 posto svih vlažnih staništa u svijetu, naglašavaju iz Ministarstva.

Osim što predstavljaju staništa brojim biljnim i životinjskim vrstama, štite nas i od klimatskih promjena. Također, prirodne su retencije za visoke vodene valove, filtriraju vodu i značajan su prirodan spremnik CO2.

– Vlažna staništa Odranskog poljaMokrog poljaLonjskog poljaKopačkog rita Zelenika su prirodne retencije s kapacitetom većim od dvije milijarde kubičnih metara te su hrvatski primjer primjene rješenja temeljenih na prirodi za zaštitu od poplava, kažu u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

 

Poručuju da im je zato djelovanje usmjereno na zaštitu preostalih očuvanih vlažnih staništa i obnovu degradiranih, a najavili su pripremu vrlo važnih projekata kojima je cilj obnova vlažnih staništa.

Riječ je o projektu uspostave zapornice na kanalu Prosika Parku prirode Vransko jezero kako bi se spriječilo zaslanjenje Vranskog jezera, o projektu obnove vodenih površina Parka prirode Kopački rit te uklanjanju nepotrebnih umjetnih pregrada i obnove sedrenih barijera u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Svjetski dan vlažnih staništa Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja obilježit će početnom konferencijom projekta “Improve River Life”, kojeg su osmislili i provode ga stručnjaci Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva s partnerima iz Hrvatskih vodaJavne ustanove More i krš te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Aktivnosti projekta su usmjerene na obnovu staništa i populacija mekousne pastrve u rijekama Jadro Vrljika. Uz ostalo, kroz projekt će se ukloniti umjetne pregrade koje nisu u funkciji kako bi se osigurala prohodnost za neometano nizvodno i uzvodno kretanje ribljih vrsta. Bit će izrađen i katastar umjetnih pregrada na vodotocima u Hrvatskoj te će se identificirati prioritetne lokacije za osiguravanje povezanosti riječnog toka.

– Projektna iskustava i znanja podijelit će se s kolegama iz susjednih država, osobito Bosne i Hercegovine, a sve kako bi se stvorili dodatni kapaciteti u slijevu Neretve za očuvanje mekousne kao endema ovog područja, rekli su Hini u Ministarstvu., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.