Pogrebi sve skuplji, kremiranje sve popularnije

U Hrvatskoj, uz sva ostala poskupljenja, rastu i cijene pogreba, one znatno variraju od regije do regije, a postupno se mijenja i način ukopa pokojnika jer je sve popularnije kremiranje.

Ispraćaj pokojnika na kremiranje je dosta skuplji jer cijenu povećava prijevoz preminule osobe i ekološki lijes. Ponekad cijena raste zbog ležarine, jer nerijetko se na kremaciju čeka i po nekoliko dana.

U Osijeku nema ispraćaja koji košta ispod 1000 ili 1300 eura. U računicu ulazi lijes čija početna cijena iznosi 400-njak eura, a gornja granica je samo nebo.

Pritom su kremiranja u Slavoniji izuzetak, a osječki krematorij trenutno ne funkcionira pa se kremacije pokojnika privremeno organiziraju u zagrebačkom krematoriju.

Na brojnim ceremonijama kremiranja sudjeluju svećenici, koji se bez problema odazivaju na takve ispraćaje, ali njihova tijela, kao i tijela časnih sestara, kad im srce prestane kucati, polažu se isključivo u grob.

Prema učenju Crkve, pogrešan odnos prema vjeri ne odnosi se samo na motiv čina kremiranja, nego i na odnos prema zemaljskim ostacima pokojnika nakon spaljivanja.

Da bi se izbjegla svaka panteistička, naturalistička ili nihilistička dvosmislenost, nije dopušteno prosipati pepeo u zrak, na tlo ili u vodu, odnosno čuvati kremirani pepeo kao uspomenu na pokojnika, u komadima nakita ili drugim predmetima, navode iz Biskupije.

Dakle, u slučaju da je pokojnik dopustio kremiranje i prosipanje vlastitoga pepela u prirodi zbog razloga protivnih kršćanskoj vjeri, sprovod se mora uskratiti.

Više pročitajte na hrt.hr.

 

1 KOMENTAR

  1. Bez namjere da ulazim u raspravu o nadležnostima klera kada su sprovodi u pitanju, reći ću samo da čovjek ima pravo odlučiti hoće li svoj pepeo dati rasipati u zrak, na tlo ili u vodu – a ako to nije po volji nekom pateru, pa ne mora biti prisutan (ma da oni idu gdje hoćeš, ako im platiš . ono, kao, samoubojicama se uskraćuje svećenikova prisutnost na sahrani, ali ako platiš – to ne važi, haha).
    Zato – živimo kako moramo, a kad umremo – onda valjda možemo kako hoćemo!

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.