Predstavljanje stripova Vrana i The Kong Crew

Izdavačka kuća Oz Comics i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, u petak, 9. veljače 2024., s početkom u 18.00 sati, organiziraju predstavljanje stripova Vrana, autora Jamesa O’Barra i The Kong Crew, autora Érica Hérenguela. O stripovima će i izdavačkoj kući Oz Comics, u prostoru American Cornera, govoriti izdavači Ozren Švarc i Boris Prole, a moderator će biti dr.sc. Luka Pejić.

Strip “Vrana” kultna je grafička novela po prvi put izdana u Hrvatskoj i jedna od onih koja je obilježila devetu umjetnost i vrijeme kada je ostvarila utjecaj na opću pop-kulturu, film, pa čak i određene glazbene smjerove. Tematski je riječ o izvedbeno vrlo kreativnom djelu koje bi se najlakše moglo opisati kao spoj Williama Shakespearea i Edgara Allana Poea zbog romantične, ali i tragične priče, kao i različitih stilova crteža. Do danas je diljem svijeta strip osvojio brojne nagrade i prodan je u stotinama tisuća primjeraka, a hrvatsko nam izdanje dolazi u deluxe tvrdo ukoričenom formatu.

“The Kong Crew” djelo je francuskog autora Érica Hérenguela, najpoznatijeg po strip-albumima “Kran”, parodijama na “Conana”, “Evil Dead”, “Critterse” te slične kultne filmove 80-ih. Svijet koji nam donosi Kong konceptualno je jedan od najmaštovitijih u stripu u posljednje vrijeme jer se bavi temom mogućeg nastavka originalnog filma “King Kong”, tj. mijenjajući  filmsku povijest postavljanjem pitanja – što bi bilo da je Kong pobijedi. Sâm je strip izuzetno kinetičan, dinamično nacrtan, besprijekorno režiran, raskadriran te odiše “retro-pulpy” duhom vremena u kojem se odvija.

Ozren Švarc jedan je od pokretača prve strip-knjižare “Stripovi na Kvadrat”, nekada poznatije kao “More Comics”. Posljednjih je desetak godina u organizaciji najstarije strip konvencije u Hrvatskoj, “Zagreb Comic-Cona”. Do danas je surađivao na brojnim strip izdanjima nakladničke kuće “CRŠ” u svojstvu prevoditelja te je nekoliko puta bio članom stručnog žirija na zagrebačkom festivalu stripa “Crtani Romani Šou”. Svoju izdavačku kuću “Oz Comics” pokrenuo je 2023., kako bi regionalnoj publici ponudio šarolikiji izbor žanrovskog stripa.

Boris Prole osječki je redatelj, filmski kritičar za stranicu “Filmovi s ruba” te član redakture izdavačke kuće “Oz Comics”. Snimio je nekolicinu kratkih filmova i spotova te glumio u kratkometražnim, nagrađivanim filmovima Luke Hrgovića i Dine Juliusa “Slice of Life” i “Splashback”, kao i ovogodišnjem dugometražnom niskobudžetnom hitu “Rifovi revolucije” redatelja Jurice Hižaka. 2017. bio je predsjednikom stručnog žirija na “Trash Film Festivalu” u Varaždinu, a odnedavno obnaša dužnost PR marketinga za slovenski filmski festival “Grossman”.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona:

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.