Slabi interes za osobni stečaj

Već osam godina u Hrvatskoj je na snazi Zakon o stečaju potrošača koji prezaduženim građanima omogućuje novi početak i otplatu duga. Godine 2019. uveden je i jednostavni postupak stečaja potrošača kako bi im se pomoglo da započnu novi život, bez duga. Trenutačno je u blokadi 210.000 građana, od kojih trećina duguje manje od 1200 eura.

Najčešći su razlozi blokade računa gubitak posla, bolest ili smrt bračnog partnera. Na godinu se pokrene samo 150 redovitih stečaja. Mnogi i ne znaju da se na taj način mogu riješiti višegodišnjih dugova.

Uz redoviti stečaj, prije pet godina pokrenut je i jednostavni stečaj potrošača kako bi se pomoglo građanima koji su u blokadi dulje od tri godine, s glavnicom duga malo većom od 2500 eura. Fina je do sada poslala više od 190.000 poziva potrošačima na očitovanje o stečaju. Više od 39.000 građana nije ga prihvatilo.

Cilj jednostavnog stečaja bio je oprost malog duga i deblokada računa. No čak 60% građana, od njih 46.000 za koje je stečaj završen, ponovno ima blokirane račune.

Stručnjaci smatraju da je nužno mijenjati zakon, prije svega dio vezan za redoslijed naplate. Prijedlog je da dužnici najprije otplate glavnicu, a zatim kamatu.

Više pročitajte na hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.