Posebne punionice za hibridne i baterijske vlakove

Do kraja ove godine putnike bi na domaćim prugama trebali prevoziti prvi baterijski i hibridni vlakovi, a za njih će se u šest hrvatskih gradova podignuti i posebne punionice. Dio je to projekta primjene zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu koji se s malo više od 17 milijuna eura financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Motorni dizelaši već su četrdesetak godina glavni oslonac domaćim putnicima jer samo je trećina naših pruga elektrificirana.

– Nekad je toplo, nekad je malo hladno, u redu je većinom. Wifi- ja nema, navodi jedan od putnika.

Viši standard s klimom, besplatnim internetom, prilagođenim ulazom za osobe s invaliditetom donijet će novi niskopodni baterijski i hibridni vlakovi koji će voziti na prugama bez električne mreže. Do kraja godine stižu prva dva.

– Taj ugovor je ugovoren sa tvrtkom Končar, a narudžba u sklopu Europske investicijske banke gdje je HŽPP korisnik kredita u sklopu tog projekta trebamo do 2027.g. još ugovoriti 4 vlaka na baterije i 4 hibridna elektrobaterijska vlaka, rekao je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Virovitica i Bjelovar već su izdali građevinske dozvole za punionice, nadajući se da će zelena energija ubrzati i uspostavu linijskog prijevoza s većim brojem vlakova između malih i većih sredina.

– Sad uzmite situaciju da imate takav učestali prijevoz. Ja volim reći ljudima laički – postojeće željezničke pruge mogu postati tramvajske s obzirom na mogućnosti koje su neslućene, naročito kad se radi o obnovljivim izvorima energije, istaknuo je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Državne i lokalne subvencije za karte povećale su i broj putnika. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u godini dana za 50% pa će prvi hibridni vlak voziti do Bjelovara.

– Prema najavama već u rujnu ove godine, tako da će se novi vozni red obavljati s novim vlakom. Isto tako najavljen je i jedan novi vlak početkom iduće godine, rekao je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Do kraja godine Bjelovar će sa Zagrebom, umjesto sa šest, biti povezan s devet linija.

– Očekivati da ćete imati tri vlaka prema Zagrebu kao 2015. i voziti putnike je suludo. Znači, neki interval od sat, sat i pol je sasvim primjeren i mi pretpostavljamo da će se s tim značajno povećati broj putnika, izjavio je Dalibor Petrović, zamjenik predsjednika Sindikata strojovođa Hrvatske.

Punionice će biti postavljene i na kolodvorima Split Predgrađe, Pula, Varaždin i Osijek., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.