Kroz demokraciju na „Dva zasjedanja“ se razumije Kinu

Svake godine državna Dva zasjedanja predstavljaju važan prozor kroj koji se analizira vanjska javnost i razumijeva cjelokupni proces kineske narodne demokracije. Ove godine se obilježava 70. godišnjica osnutka Svekineskog narodnog kongresa, i 75. godišnjica osnutka Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog vijeća. Skoro 3000 predstavnika SNK-a i više od 2100 članova SNPSV-a su došli iz cijele Kine u Peking, donoseći mišljenja građana na najvažniju političku platformu u Kini, i davajući svoje prijedloge za razvoj i napredak zemlje, čime su još jednom prikazali vitalnost demokracije s kineskim značajkama.

Zadnjih godina, kineska narodna demokracija cjelokupnog procesa je privlačila veliku pozornost međunarodne zajednice. Prema tom konceptu, svi kineski narodi po zakonima obavljaju demokratske izbore, demokratsku konzultaciju, demokratsko donošenje odluke, demokratsko upravljanje i demokratski nadzor, i po zakonima na razne načine upravljaju poslovima države, kao i gospodarskim i kulturnim poslovima te društvenim poslovima. Na kineska Dva zasjedanja, ti demokratski elementi su u potpunosti prikazani i izvedeni.

Uzmemo li demokratske izbore na primjer, Narodni kongresi na raznim razinama diljem Kine se biraju na demokratskim izborima, a trebaju snositi odgovornost prema narodima i pod nadzorom naroda. Među skoro 3000 predstavnika Svekineskog narodnog kongresa, uključeni su i visoki majstori na prvoj liniji proizvoda i usluge, djelatnici novih djelatnosti, „novi poljoprivrednici“ iz ruralnih područja kao i seoski kadrovi … oni predstavljaju više od 1,4 milijardi građana obavljajući prava za rasprave, prava za podnošenje prijedloga, prava za glasanje, izbore itd.. Istovremeno, članovi SNPSV-a dolaze iz raznih stranaka, grupa, slojeva i krugova, i oni putem demokratskog nadzora i sudjelovanja u politici postaju dio upravljanja državom. „Demokracija na SNK-u“ i „demokracija na SNPSV-u“ omogućuju jedno drugog, čime predstavljaju karakteristične značajke kineskog demokratskog političkog mehanizma.

Demokracija nije dekoracija, nego je tu za rješavanje problema i ispunjavanje potreba građana. Pan Jiaofeng, predstavnik SNK-a je na prošlogodišnjem zasjedanju predložio da Vlada oblikuje jedinstvene standarde o tehnici autonomnih automobila, i na takav način stvori povoljni ambijent za djelatnost inteligentnog povezanog vozila. Dotični nadležni organi kineske Vlade su visoko ocijenili njegov prijedlog, a nakon više komunikacija, na kraju su korigirali i objavili uputu o toj djelatnosti na državnoj razini, a pojedini standardi su već izvedeni.

Prema statistici, prošle su godine razni organi kineskog Državnog vijeća ukupno riješili više od 12000 prijedloga tijekom Dva zasjedanja, i svi su bili blagovremeno dovršeni. Razni organi su ukupno prihvatili skoro 4700 prijedloga od predstavnika i članova, objavivši više od 2000 dotičnih mjera i politika, čime su snažno unaprijedili visokokvalitetni razvoj kineskog gospodarstva i poboljšavanje društva i života građana.

Svijet je raznolikost, a za demokratski razvoj svakako ne postoji jedan jedini put po zapadnom modalitetu. Mnoge zemlje upravo po svojim uvjetima i situacijama istražuju demokratski i politički put odgovarajući sebi. Kroz kineska Dva zasjedanja, međunarodna zajednica bi mogla razumjeti mikro djelovanje kineske demokracije, pregledati prednosti kineske demokratske politike i razumjeti tajnu razvoja i napretka Kine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.