“Voda, hrana, zdravlje i Osijek”

Javnom tribinom “Voda, hrana, zdravlje i Osijek” na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu obilježen je Mjesec vode i nadolazeći Svjetski dan voda. Iako smo bogati zalihama pitke vode moramo ju čuvati, Hrvati piju premalo vode (manje od jedne litre na dan), osječka voda dobre je kakvoće, a bez navodnjavanja uskoro će biti nezamisliva poljoprivredna proizvodnja- neki su od naglasaka s javne tribine.

Klimatske promjene svake godine sve snažnije utječu na okoliš pri čemu se njihovi negativni učinci najsnažnije očituju kroz poremećaje hidrološkog ciklusa, odnosno pojavu ekstremnih sušnih razdoblja ili pojavu ekstremnih količina padalina. Navedeni izazovi zahtijevaju promjene dosadašnjih agrarnih politika i načina proizvodnje hrane, a navodnjavanje je neophodno za opstanak poljoprivredne proizvodnje. O tome je na tribini govorila panelistica prof. dr. sc. Jasna Šoštarić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. Podsjetila je kako se u Hrvaskoj danas navodnjava 3.5 % poljoprivrednih površina pogodnih za navodnjavanje, a prošao je rok u kojem smo planirali navodnjavati 6.5% površina. Postoje planovi za napredak, no i ograničenja, jer navodnjavanje nije ni jednostavan ni jeftin posao, a ovako suhe i tople veljače poput posljednje upozoravaju kako će poljoprivreda uskoro bti nezamisliva bez gradnje sustava za navodnjavanje.

Proteklih godina provedeno je veliko nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama stanovnika Republike Hrvatske. O tome koliko se vode pije u Hrvatskoj, a koliko u Slavoniji te razlikuju li se navike pijenja vode po dobnim skupinama govorila je panelistica Ivona Sučić, mag.prot.nat. et amb. iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Istaknula je kako Hrvati piju tek 0,8 litara vode iz slavine na dan, 0,1 litru manje nego prije 10 godina, a preporučena količina je iznad dvije litre.

Grad Osijek jedan je od prvih gradova u Hrvatskoj koji je od Europske unije dobio značajna financijska sredstva za obnovu vodoopskrbne i izgradnju kanalizacijske mreže, kao i sredstva za poboljšale tehnologije prerade vode za ljudsku potrošnju, ali i izgradnju najvećeg pročistača otpadnih voda na području istočne Hrvatske. O problemu pojave arsena u vodi za piće, te fazama izgradnje i dovršetku osječkog Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda govorili su  Dubravko Pichler, mag. ing. i Bojan Lazar, mag. ing. el. iz tvrtke Vodovod-Osijek d.o.o. Pichler je pritom istaknuo kako je novim sustavom osječki Vodovod građanima osigurao kvalitetnu vodu u slavinama, a opasni arsen sveden je na minimum.

Moderatorica javne tribine prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić, podsjetila je kako je Hrvatska peta u Europi po bogatstvu voda, no to nipošto ne znači kako se prema tom bogatsvu smijemo ponašati neracionalno. “Riječ je o resursu koji će sigurno biti najvažnije bogatsvo za opstanak civilizacije na Zemlji”, rekla je Habuda-Stanić i dodala kako Svjetska banka kao jedan od pokazatelja blagostanja ili stupnja razvoja neke zemlje ističe stupanj razvoja vodoopskrbe.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.