Strani ekonomisti istaknuli ohrabrujuće podatke o kineskom gospodarstvu

Ekonomisti brojnih stranih financijskih institucija rekli su da nedavni ohrabrujući podaci, od blagog rasta inflacije do energične vanjske trgovine, pokazuju kako je kinesko gospodarstvo početkom godine nastavilo ubrzavati i zadržalo uzlazni trend.

Indeks potrošačkih cijena u Kini (IPC) porastao je 0,7 % na godišnjoj razini u veljači, preokrenuvši pad od 0,8 % u siječnju, a temeljni IPC bez cijena hrane i energije porastao je 1,2 % na godišnjoj razini u veljači, bilježeći najveći porast u dvije godine, pokazali su podaci su Nacionalnog zavoda za statistiku.

Analitičari Istraživačkog instituta Nomura vjeruju da je inflacija IPC-a znatno iznad tržišnih očekivanja, zahvaljujući snažnom oslobađanju nagomilane potrošačke potražnje tijekom praznika za Blagdan proljeća, što se odrazilo u znatnom rastu prodaje zrakoplovnih karata, usluga iznajmljivanja vozila te ulaznica za kina i nastupe uživo.

Ekonomist UBS-a Wang Tao predvidio je da će Kina ove godine zabilježiti višu stopu rasta IPC nego u 2023. uz blagi oporavak cijena.

Osim toga, kineska robna razmjena s inozemstvom porasla je za 8,7 % i dosegla povijesni maksimum od 6,61 bilijuna juana (oko 931 milijardi američkih dolara) u prva dva mjeseca, pokazali su podaci Glavne carinske uprave.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.