Izvješće WMO-a: Pokazatelji klimatskih promjena dosegnuli su rekord u 2023.

Foto: VCG

Globalni toplinski rekordi “oboreni” su prošle godine, potvrdio je UN u utorak, a 2023. je zaokružila najtoplije desetljeće zabilježeno te su toplinski valovi zahvatili oceane, a ledenjaci pretrpjeli rekordan gubitak leda.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO, eng, World Meteorological Organization) Ujedinjenih naroda objavila je godišnje izvješće o stanju klime, potvrđujući preliminarne podatke koji su pokazali da je 2023. bila daleko najtoplija godina ikada zabilježena, a došla je na kraju “najtoplijeg 10-godišnjeg razdoblja u povijesti”, stoji u izvješću WMO-a.

Izvješće je pokazalo da su rekordi ponovno prekoračeni, a u nekim slučajevima i potpuno probijeni, za razine stakleničkih plinova, površinske temperature, toplinu i kiselost oceana, rast razine mora, antarktički ledeni pokrivač i povlačenje ledenjaka.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da izvješće pokazuje kako je “planet na rubu”. “Zemlja šalje poziv u pomoć”, rekao je, ističući da “zagađenje fosilnim gorivima izaziva klimatski kaos” i upozoravajući da se “promjene ubrzavaju”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.