Australski premijer: Australija spremna surađivati s Kinom u traženju zajedničkih interesa što je više moguće

Razlike i neslaganja ne bi trebale definirati odnose Kine i Australije, već trebaju tražiti zajedničke interese što je više moguće, rekao je u srijedu australski premijer Anthony Albanese.

Albanese je to rekao tijekom sastanka s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem koji je boravio u Canberri. Wang, također član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, trenutno je na turneji od 17. do 21. ožujka tijekom koje je službeno posjetio Novi Zelandu i Australiju.

Australija je zadovoljna jer su se u posljednje dvije godine australsko-kineski odnosi vratili u ispravan smjer te je voljna održavati bliske razmjene na visokoj razini s Kinom i produbiti uzajamno korisnu suradnju u raznim područjima, rekao je Albanese.

Napominjući da su prepreke koje su postojale u odnosima Kine i Australije prevladane jedna po jedna, a neriješeni se slučajevi pravilno  rješavaju, Wang je rekao da su odnosi Kine i Australije ostvarili drugu važnu transformaciju nakon što je sadašnja australska laburistička vlada došla na vlast.

Kina je voljna surađivati s Australijom na promicanju razmjena na visokoj razini, obnavljanju mehanizma dijaloga između dviju zemalja i produbljivanju obostrano korisne suradnje u raznim područjima, rekao je Wang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.