Glasovanje teško bolesnih i slijepih osoba

Na parlamentarnim izborima 17. travnja glasovati mogu i teže bolesni i nepokretni birači te osobe s invaliditetom, a o svojoj želji, najranije tri dana prije izbora trebaju obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo ili, na dan izbora, do podneva, birački odbor.

Ako takvi birači sami ne mogu obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo ili birački odbor, po njihovoj uputi to može učiniti druga osoba od njihova povjerenja, podsjeća Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Svim biračima, koji tako postupe, birački će odbor omogućiti glasovanje.

Dogodi li se da birač s tjelesnom manom dođe ispred biračkog mjesta, a ono nije pristupačno takvim osobama, omogućit će mu se da glasuje ispred njega.

DIP podsjeća i da postoje slučajevi u kojima je, iznimno, moguće odstupiti od načela da se glasuje osobno. To je, primjerice moguće kad birač ima neku tjelesnu manu, poput oštećenja ruku, ili kad je nepismen. Takav može doći na biračko mjesto s drugom pismenom osobom koja će po njegovoj ovlasti i uputi zaokružiti željenu listu, odnosno kandidata.

I slijepi birači, a u Hrvatskoj je registrirano više od 17 tisuća osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost, imaju pravo samostalno glasovati uz pomoć druge osobe (pratitelja) koja će po njegovoj ovlasti i uputi zaokružiti željenu listu i kandidata., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.