Izabrano rješenje za izradu Urbanističkog plana uređenja OLT-a

Foto: Društvo arhitekata grada Osijeka

Na natječaj koji je trajao od 5. prosinca 2023. do 1. ožujka 2024. pristiglo je 9 radova. Razgovarali smo s arhitektom Ivanom Jovanovcem, jednim od autora nagrađenog rješenja.

Grad Osijek raspisao je, a Društvo arhitekata grada Osijeka (DAO) organiziralo i provelo javni Urbanističko-arhitektonski natječaj za odabir rješenja za izradu Urbanističkog plana uređenja prostora bivše ljevaonice (OLT) u Osijeku.

Ocjenjivački sud u sastavu: prof.dr.sc. Tihomir Jukić, dipl.ing.arh., predsjednik Ocjenjivačkog suda, prof.dr.sc. Mia Roth Čerina, dipl.ing.arh., Azra Suljić, dipl.ing.arh., Nataša Bošnjak, dipl.ing.arh. i Oliver Grigić, dipl.ing.arh., na 3. sjednici održanoj 9. i 10. ožujka 2024. godine. većinom glasova odlučio je da 1. nagrada (u neto iznosu od 17.000 eura) pripada radu pod šifrom „3”.

Autori: Siniša Bodrožić, Filip Šrajer, Ivan Jovanovac. Suradnici: Lucija Kevrić, Fran Polan, Tomislav Grgurić, Darko Pavor.

Rezultate natječaja možete pogledati ovdje.

Pobjednički rad planira, u skladu s uvjetima i zahtjevima natječaja, na prostoru od 9,7 hektara izgradnju sportskog inkubatora s bazenima, sportskim dvoranama i drugim sadržajima te stambenog naselja za oko 1.600 stanovnika s dječjim vrtićem i malim trgovačkim centrom.

Sportski kompleks koristi najvrijednije zgrade industrijske baštine kao ulazno pročelje iz Ulice kralja Petra Svačića iz kojih su tri sportska kompleksa – bazeni i dvorane. Stambeni kompleks idejno je raspoređen u 14 nebodera s ukupno 542 stana. Za toliko stanara treba osigurati i mjesta za parkiranje koja bi bila uglavnom u podzemnim garažama.

U staroj zgradi uprave OLT-a planiran je Muzej osječkog sporta i Muzej osječke industrije.

Unutar kompleksa planirana je zelena površina s trim stazom te pješačko-biciklistička veza s Vijencem Ivana Meštrovića pothodnikom ispod pruge. Rješenje predviđa urbane vrtove, zelene krovne gredice, a promišljanja o održivosti idu u smjeru korištenja solarne energije i oborinskih voda.

Natječaj je studija i podloga za izradu Urbanističkog plana uređenja prostora bivše ljevaonice (OLT) u Osijeku. To je vizija temeljena na zahtjevima natječaja i podložna je promjenama kod realizacije, napomenuo je u razgovoru za Radio Osijek jedan od autora projekta arhitekt Ivan Jovanovac.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.