Slavonska šunka na blagdanskom stolu nema konkurenciju

Ni svinjska kuga, ni skup repromaterijal nisu odvratili domaće svinjogojce od tradicijske prerade. Prava slavonska šunka na blagdanskom stolu nema konkurenciju, potvrđuje to i golema potražnja baš ovih dana uoči Uskrsa. Cijena se u odnosu na lanjsku gotovo i nije mijenjala. Kilogram šunke na slavonskim gospodarstvima stoji između 10 i 13 eura. Sva što je proizvedeno već je unaprijed rasprodano, a narudžbe pljušte već za iduću godinu.

Sočnost, aroma, miris, neodoljiva zlatnožuta boja… sve su to obilježja prave domaće šunke. Tajna je u najboljoj sirovini i stoljetnoj, starinskoj recepturi koja se na slavonskim gospodarstvima čuva naraštajima.

– Ona mora odstajati, onda ide na dim. Znači, bukovina, prirodno drvo, nema nikakve kemije, i ljudi su to prepoznali, kaže Vjenceslav Hruška iz Bjeliševca.

Pa pune ruke posla ovih predblagdanskih dana ima cijela obitelj, čak i oni najmlađi.

– Hranimo gice, radimo šunke, kobasice, kulenove seke i kulenove, kaže Noa Hruška.

Svaka šunka teška je između 6 i 10 kilograma, tu su i one bez kosti, sušene u mrežici, plećke… Sve zrije prirodno u pušnicama, sve je prodano unaprijed.

– Potražnja je više nego dobra, preko 500 komada ovakvih proizvoda smo plasirali na tržište. Kupci nas prate dugi niz godina i javljaju nam se, kaže Damir Hruška.

I mnogi traže “šunku više” jer cijena po kilogramu ovdje je gotovo ista kao i lanjska unatoč poskupljenju repromaterijala. Za kilogram plećke 10, a šunke oko 14 eura.

– Naravno da volim sve što je domaće, volim proizvode koji imaju okus, miris i koji su autentični, kaže Nenad Mirković iz Zagreba.

A cijena? – pitamo.

– U ovim prigodama stvarno ne gledam na cijenu, kaže Nenad.

Pravi hit je i šunka crne slavonske svinje. Uzgoj se ovom mladom proizvođaču itekako isplatio.

– Fantastično, sve smo rasprodali, i to kupcima iz cijele Hrvatske, od sjevera do juga, baš smo zadovoljni. Da je bilo više, sve bi otišlo, kaže Tomislav Fiket iz Eminovaca.

Jer okusi uskrsnog stola bude posebnu nostalgiju. Slavonski svinjogojci koje je teško pogodila afrička svinjska kuga uz pomoć države su se oporavili pa tradiciju čuvaju i dalje., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.