Predlagateljima listi bez dovoljno žena ili muškaraca prijete kazne

Na izbornim listama za Hrvatski sabor, bilo da ih predlažu političke stranke ili birači, od 14 kandidata, šest moraju biti žene, odnosno muškarci, u suprotnom DIP će obavijestiti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i DORH te predlagateljima prijete novčane kazne.

Naime, kod predlaganja izbornih lista mora se poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, tako da zastupljenost jednog spola na listi ne bude niža od 40 posto. To konkretno znači da od 14 kandidata, koliko ih mora biti na listama u 1. do 11. izbornoj jedinici, šest mora biti žena, odnosno muškaraca.

Dogodi li se da ne bude tako, lista ostaje u izbornoj utakmici, ali njenom predlagatelju prijeti novčana kazna u iznosu od 6636 eura.

Ponove li se situacije s prethodnih izbora, pa neka politička stranka ne bude imala dovoljno žena ili muškaraca na, primjerice, pet listi, mogla bi u konačnici platiti kaznu veću od 33.000 eura, što nije zanemarivo.

No, dugačak je put do toga, jer kad DIP utvrdi da nije poštovano načelo ravnopravnosti spolova, o tome će obavijestiti DORH i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova radi pokretanja prekršajnog postupka.

DIP, koji je u procesu zaprimanja kandidatura, objedinjenu informaciju o listama bez dovoljno žena, odnosno muškaraca, objavit će idućih dana., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.