Kako su Filipini opet besramno počeli sadfishing?

Foto: VCG

U južnom kineskom moru, Filipini još više nastavljaju svoje “drame”. Radi preuzimanja kineskih otoka i grebena u južnom kineskom moru, ta zemlja čas obavlja “sadfishing”, a čas besramnost. Protekli vikend opet su dramatično djelovali.

Ispred legalnog obustavljanja i protjerivanja kineske Obalne straže, posada na filipinskom brodu je brzo dignula “bijelu zastavu” – riječ je o sceni u moru blizu kineskog grebena Ren’ai 23. ožujka. Gilberto Teodoro, filipinski ministar obrane je najavio da će predati zahtjev Kine za suverenitet na južnom kineskom moru na međunarodnu arbitražu. Zar bi pojedinci s Filipina željeli ponoviti nekadašnju farsu “Arbitraža oko južnog kineskog mora”?

Filipinska strana u zadnje je vrijeme intenzivno činila probleme na južnom kineskom moru, a s kakvim namjerama? Analitičari su otkrili 3 kalkulacije iza toga.

Foto: VCG

Foto: VCG

Prvo, namjerava stvarati teme, svojim “sadfishingom” blateći imidž Kine na međunarodnoj sceni, čime bi učvrstili ilegalne zahtjeve Filipina na južnom kineskom moru. Drugo, senzacionalno otežavaju pitanje na južnom kineskom moru, nudeći izgovore SAD-u da se upliću u regionalne poslove. Kao sluga SAD-a, Filipini daju sve od sebe da pomognu opstanku SAD-a u azijsko-pacifičkoj regiji, a pitanje oko južnog kineskog mora čini se kao važan dio. Treće, SAD, Japan i Filipini će u travnju održati Summit u Washingtonu, a javnost nagađa da će pitanje oko južnog kineskog mora postati jedan od fokusa na Summitu. Trenutno Filipini intenzivno obavljaju dramatične predstave u vodama južnog kineskog mora, a druga namjera im je da nude više “materijala” temama o južnom kineskom moru na Summitu.

Pojedinci s filipinske strane su više puta oglasili da će predati zahtjev Kine za suverenitet na južnom kineskom moru na međunarodnu arbitražu. Dobro se zna da su suverenitet i morska prava Kine na dotičnim prostorima oblikovani i definirani tijekom dugoročnog povijesnog procesa, s potpunim povijesnim i zakonskim osnovama, i prikladni su s Poveljom UN-a, i Konvencijom UN-a o pravu mora i drugim međunarodnim pravima. Teritorij Filipina je određen po nizu međunarodnih sporazuma, a u taj teritorij nikad nijedan greben i otok u otocima Nansha nije bio uključen. No, ta zemlja dosljedno je slala brodove koji su ilegalno ulazili u to područje, čime je teško prekršila suverenitet teritorija i morska prava Kine.

Američki Veleposlanik na Filipinima je nedavno u intervjuu filipinskim medijima naveo kako je sporazum za zajedničku obranu SAD-a i Filipina s “ogromnim vrijednošću” za suzbijanje regionalnog sukoba. Ljudi se pitaju: pod poticanjem SAD-a, Filipini su stalno činili probleme u južnom kineskom moru i ugrožavali mir i stabilnost regije, pa kako će onda ta zemlja doprinijeti regionalnom poretku? Američko-filipinski savez će donijeti regiji stabilnost ili nered, a ta je činjenica sad više nego jasna.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.