Što donosi budućnost? Stručnjaci kažu da Kina pruža mnoge mogućnosti

Foto: VCG

Na Godišnjoj konferenciji Boao foruma za Aziju 2024. sudjelovalo je gotovo 2000 predstavnika političkih i poslovnih krugova i trustova mozgova iz više od 60 zemalja i regija. Tijekom četverodnevne konferencije, nazočni su dubinski raspravljali o glavnoj temi „Azija i svijet: zajednički izazovi i zajednička odgovornost“ i poslali azijsku poruku o „jedinstvu i suradnji za zajednički razvoj“. Između ostalog, Kina je pozitivnim djelovanja osvojila opće priznanje više sudionika.

„Kina ima super ogromno tržište“, „Kina upravo povećava otvaranje na visokoj razini“, „Kina postiže nove prednosti u industrijskim sustavu, intelektualnom vlasništvu i inovacijama“ … Tijekom Foruma brojni su nazočni istaknuli kako se kinesko gospodarstvo ne odlikuje samo velikom vitalnošću i potencijalom, već i s ogromnom snagom za novi razvoj. Yukio Hatoyama, nekadašnji premijer Japana, izrazio je mišljenje da će „kinesko gospodarstvo održati prilično pozitivan trend, čime će u velikoj mjeri pozitivno utjecati na svjetsko gospodarstvo.“

Foto: VCG

Foto: VCG

Trenutno je „razvoj nove kvalitetne proizvodne snage“ popularna fraza u kineskom gospodarstvu. Podaci su pokazali kako kineske investicije u visoku tehnologiju već godinama postižu dvoznamenkast rast i broj poduzeća koji posluju u sektoru visoke i nove tehnologije dosegao je oko 400 tisuća, a izvoz novoenergetskih vozila, litijevih baterija i fotonaponskih proizvoda ostvaruje brz rast. Digitalno gospodarstvo također brzo raste, a udio mobilnih korisnika koji koriste 5G tehnologiju premašio je 50 %.

Osim toga, sudionici konferencije izravno su osjetili najnoviji zeleni razvoj u Kini. Ovogodišnja konferencija Boao foruma za Aziju prva je nakon početka rada demonstracijske zone s gotovo nultim emisijama ugljičnog dioksida na Hainanu i sve konferencijske sale koriste električnu energiju iz zelenih izvora, čime su organizatori ispunili obećanje o održavanju ugljično neutralne konferencije.

Za zajednički razvoj potrebno je otvaranje prema svijetu. U zadnje vrijeme Kina je uvela niz mjera za otvaranje na visokoj razini, uključujući skraćivanje negativnog popisa za pristup vanjskim investicijama, potpuno ukidanje ograničenja stranih investicija u proizvodnim djelatnostima, kao i praktičnu provedbu nacionalnog tretmana. Prema najnovijim podacima, od siječnja do veljače ove godine, broj novootvorenih poduzeća s vanjskim investicijama u Kini povećao se za 34,9 %. Na nedavno održanom Kineskom forumu o razvoj na visokoj razini, visoki predstavnici inozemnih poduzeća pozitivno su ocijenili kinesko tržište i izrazili želju za nastavkom produbljivanja poslovanja u Kini.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.