Može li umjetnički dojam presuditi izbore?

Točno šest dana nas dijeli od izlaska na parlamentarne izbore. Nikada u povijesti hrvatske demokracije unatrag 33 godine nismo imali ovako, kratku, intenzivnu, svađalačku i nepredvidivu kampanju – gdje se politički protivnicu nisu štedjeli. U tome je prije svega prednjačio predsjednik Milanović, koji zadnjih mjesec dana vodi osobni rat protiv HDZ-a i premijera Plenkovića, te pojedinih ministara.

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je HRT-ove prijeizborne ankete. Kazao je kako je nezahvalno preračunavati istraživanja javnog mijenja u mandate.

No, može se zaključiti da trend posljednjih godina se nije poremetio, te da HDZ može njime biti zadovoljan.

Prema njemu, uključivanje predsjednika Republike Zorana Milanovića u kampanju jednokratno je donio tri efekta.

– Donio je mobilizaciju i entuzijazam na ljevici, koji izgleda da polako kopni. Donio je nezahvalnu situaciju za Možemo! i Most, koji su ostali izvan tog bloka. Dobili smo i treći efekt, a to je snažnu mobilizaciju na desnici, prije svega unutar HDZ-a i donekle u Domovinskom pokretu, poručio je Trogrlić.

Činjenica da predsjednik Milanović nije dao ostavku i nije ušao u kampanju, donekle je ublažila efekte, koji su mogli biti puno zanimljiviji da je tako postupio.

Trogrlić je naglasio da u ovom trenutku postoji još puno rubnih mandata, jer je velika statistička pogreška u HRT-ovim prijeizbornim anketama. No, u svakom slučaju HDZ može biti zadovoljan istraživanjem.

Politički analitičar Branko Caratan istaknuo je kako je anketiran mali broj ispitanika.

– Sve što ide ispod 1000 to je jako velika statistička pogreška. Drugo, u telefonskim anketama postoji veliki broj ljudi, koji ne žele odgovarati. Treće, ako i odgovaraju, ne žele na telefon govoriti nešto protiv aktualne vladajuće stranke, zbog straha da policija prisluškuje telefone. Dakle, to je jedna orijentacija, rekao je Caratan.

No, naglasio je kako se iz HRT-ove ankete ipak vidi nekoliko tendencija. HDZ nešto gubi, a SDP nešto dobiva u odnosu na ranije izbore. Možemo! nije uspio preoteti glasače SDP-a.

Dodao je da uključivanje Milanovića u igru imalo je za posljedicu da se veliki broj prebjega birača, a bili su birači SDP-a i pridružili su se platformi “Možemo!” sada su se ponovno vratili SDP-u.

– No, svi rezultati govore, iako postoji relativna količina mandata u rukama HDZ-a, HDZ će trebati osim manjina, i neke druge mandate, kazao je Caratan.

Naravno je da će “biti trgovine”. U obzir dolazi Domovinski pokret.

– Eventualno, Most za sada energično odbija, i ima jednu staru povijest, kada kooperacija s HDZ-om nije bila baš uspješna, a ljevica odbija. Sada imamo više najava odbijanja suradnje, nego najave suradnje, što je naravno problematično, poručio je Caratan., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.