Je li Hrvatska spremna za novu poplavnu sezonu?

Obrana od poplava u Republici Hrvatskoj može biti preventivna, redovna ili izvanredna. Preventivna obrana od poplava je uvijek u tijeku, pa tako i sada, rekao je jutros u Studiju 4 Goran Milaković, voditelj sektora zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama.

Dodao je kako se pod preventivnom obranom od poplava smatraju radovi na održavanju voda i regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina, dok se pod redovnom i izvanrednom obranom od poplava smatra provođenje mjera neposredno prije same poplave, tijekom poplava i neposredno nakon same obrane od poplava.

– Preventivne mjere su konstantno u tijeku u cijeloj Republici Hrvatskoj koja je podijeljena na 34 branjena područja, istaknuo je.

– Što se tiče samog sustava obrane od poplava u Republici Hrvatskoj, napomenuo bih da Hrvatske vode upravljaju s više od 30.000 km vodotoka prvoga i drugog reda, 4100 km nasipa, više od 900 km oteretnih kanala, više od 60 višenamjenskih akumulacija, više od 40 brdskih retencija, pet velikih nizinskih retencija te tri velika oteretna kanala. Osim toga, upravljamo i brojnim drugim vodnim građevinama, imamo vrlo robustan sustav, te bih ga ocijenio vrlo dobrim za samu obranu od poplava, rekao je Milaković.

Dodao je kako se na godišnjoj razini 100 milijuna eura ulaže u održavanje takvog velikog sustava.

– S obzirom na to da ga stvarno redovito održavamo, ocijenio bih da nam je sustav za obranu od poplava jako dobar, rekao je.

Kazao je da, s obzirom na ekstreme hidrološke prilike, ne možemo reći da postoji 100 % garancija u smislu zaštite od poplava., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.